Fikret Abdić – Baba je ena najbolj spornih oseb razpada nekdanje Jugoslavije. V Pulju so ga pozdravili navdušeni privrženci. Foto: Reuters
Fikret Abdić – Baba je ena najbolj spornih oseb razpada nekdanje Jugoslavije. V Pulju so ga pozdravili navdušeni privrženci. Foto: Reuters
Fikret Abdić
Abdić ni namignil, ali se namerava vrniti v politiko. Foto: Reuters
Abdić pogojno na prostosti

Nekdanji direktor družbe Agrokomerc iz Velike Kladuše v BiH-u je prestal približno dve tretjini kazni. Hrvaški mediji poročajo, da ga je pred zaporom pričakalo od dva do tri tisoč navdušenih privržencev, ki so prišli ne le iz BiH-a, temveč tudi iz Slovenije, Avstrije, Nizozemske, Švedske in drugih evropskih držav. Pred zaporom so prepevali pesmi, ki so jih pripravili v njegovo čast, in vzklikali Abdićev vzdevek "Babo". V Pulj naj bi prispeli z več kot 40 avtobusi, prihod pa je organiziralo Društvo brezposelnih delničarjev Agrokomerca iz Velike Kladuše.

Agrokomerc zgodba o uspehu
Abdićevi privrženci pričakujejo, da bo uspešno obnovil nekoč zelo uspešno jugoslovansko podjetje Agrokomerc, ki je močno vplivalo na razvoj območja Velike Kladuše v 80. letih prejšnjega stoletja. Abdić, ki so ga jugoslovanske oblasti zaradi gospodarskega kriminala obsodile in zaprle, se je iz komunista prelevil v skorumpiranega kapitalista in nato voditelja skupine Bošnjakov med vojno v BiH-u, njegova kariera pa uteleša nestanovitno lojalnost in željo po dobičku, ki je bila pogosto v ozadju bojev med razpadanjem nekdanje Jugoslavije. Nekoč naj bi dejal: "Ne zagovarjam nobene opcije, nimam nobenih idej in se lahko strinjam z vsem."

"Kariera nobenega drugega medvojnega voditelja ne kaže tako jasno kot Abdićeva, da je bilo v osrčju teme vojn v 90. letih gospodarski interes, ropanje in želja po dobičku," je zapisal bošnjaški pisatelj Muharem Bazdulj v srbskem tedniku Vreme.

Napovedal vrnitev v Veliko Kladušo
"Naša bitka je zdaj bitka proti revščini," je dejal Abdić, ki po izpustitvi ne bo imel omejitev gibanja, se bo pa moral redno javljati hrvaški policiji. Napovedal je vrnitev v Veliko Kladušo in obnovitev Agrokomerca, čeprav ni jasno, ali lahko pravno zahteva kakršno koli lastništvo nad nekdanjim jugoslovanskim živilskim velikanom.

Abdić je bil leta 2002 na sodišču v Karlovcu obsojen na 20 let zapora zaradi vojnih zločinov kot vodja samooklicane avtonomne pokrajine Zahodna Bosna. Na ozemlju te pokrajine so organizirali taborišča, v katera so zaprli najmanj 5.000 nasprotnikov ideje o avtonomni pokrajini, ki ni imela podpore legitimnih oblasti BiH-a v Sarajevu. Abdić je prodajal orožje vsem stranem, vpletenim v vojno v BiH-u, sledilo pa mu je okoli 50.000 ljudi, predvsem zaradi Agrokomerca, ki je zaposloval 13.000 ljudi in proizvajal priljubljene piškote Jaffa.

V zaporu slabih 11 let
Abdić je bil na karlovškem sodišču obsojen zaradi odgovornosti za smrt najmanj treh oseb, ki so v taborišču umrle zaradi trpinčenja. Pravosodje v BiH-u ga je sicer obtožilo veliko hujših vojnih zločinov. Hrvaško vrhovno sodišče je leta 2005 prvotno kazen znižalo na 15 let, v zaporu pa je prebil slabih 11 let.

Po propadu svojega političnega projekta v BiH-u se je Abdić preselil na Hrvaško, kjer so ga med vojno večinoma podpirali. Hrvaški mediji poročajo, da 73-letnega Abdića čakajo nova sojenja na Reki zaradi več kaznivih dejanj gospodarskega kriminala, med drugim tudi zaradi spornega lastništva vile v Voloskem pri Opatiji, kjer ima prijavljeno bivališče na Hrvaškem.

Abdić pogojno na prostosti