Britanski vojaki se pritožujejo, da jim primanjkuje helikopterjev, a vlada v Lodnonu trdi, da je za vse poskrbljeno. Foto: Reuters
Britanski vojaki se pritožujejo, da jim primanjkuje helikopterjev, a vlada v Lodnonu trdi, da je za vse poskrbljeno. Foto: Reuters
Afganistan
Britanski vojaki skupaj z ameriškimi marinci sodelujejo v obsežni operaciji proti talibanskim upornikom v pokrajinmi Helmand, kjer pridelajo največ opija v Afganistanu. Foto: EPA
Krsta
V Iraku je v zadnjih osmih letih umrlo 191 britanskih vojakov. Foto: EPA

V poročilu odbora za zunanje zadeve spodnjega doma britanskega parlamenta so poslanci zapisali, da misija v Afganistanu ni izpolnila pričakovanj, saj so enotam preprosto naložili preveč nalog, med drugim tudi boj proti trgovini z mamili. Slabo načrtovanje ter pomanjkanje realističnih strategij in jasnih ciljev sta spodkopala misijo, so bili kritični v odboru.

Britanske sile so v Afganistanu od konca leta 2001, letošnji julij pa je bil najbolj krvav mesec do zdaj, saj je bilo ubitih 22 britanskih vojakov.

Nesorazmeren prispevek članic Nata
Po mnenju članov odbora bi se morali britanski vojaki osredotočiti izključno na zagotavljanje varnosti, ob tem pa opozarjajo, da bodo varnostne razmere predvsem na jugu zelo slabe še kar nekaj časa.

V poročilu del krivde za nestabilnost v južnih pokrajinah pripisujejo tudi napakam mednarodne skupnosti in neizpolnjenim obljubam nekaterih držav članic Nata.

"Nekatere države imajo številne žrtve, njihovi vojaki pa so na območjih, kjer je veliko spopadov in nevarnosti. Mi, Američani, Kanadčani, Nizozemci, Danci in Estonci smo prevzeli pomemben del vojaškega bremena," je dejal predsedujoči odboru Mike Gapes. Potožil je tudi zaradi prevelikega bremena, ki si ga je zadala Velika Britanija, ko je prevzela vodilno vlogo v boju proti trgovini z mamili, saj je to po njegovih besedah "nemogoča naloga za eno samo državo".

Zaradi številnih žrtev med civilisti in pomanjkanja razumevanja afganistanske kulture je zaupanje Afganistancev tujim silam vse bolj načeto. Težava je tudi nezaupanje v afganistanske varnostne sile, ki so še vedno zelo šibke, spopadajo pa se tudi s korpucijo, zato se domačini znova obračajo k talibanom

Poročilo se končuje z vse močnejšim argumentom, da upor v Afganistanu ne predstavlja več neposredne grožnje Veliki Britaniji, saj nevarnost Al Kaide in mednarodnega terorizma izvira iz sosednjega Pakistana. Profesor Shaun Gregory je pred odborom govoril celo o najbolj črnem scenariju, ko ni izključil možnosti napada na pakistanske jedrske objekte.