Francija je v zadnjih tednih priča protestom, pogosto tudi nasilnim, nasprotnikov legalizacije istospolnih porok. Foto: EPA
Francija je v zadnjih tednih priča protestom, pogosto tudi nasilnim, nasprotnikov legalizacije istospolnih porok. Foto: EPA

V torek je francoski parlament dokončno potrdil zakon o legalizaciji istospolnih porok, ki odpira tudi istospolnim parom pot do posvojitve otrok. Zakon mora podpisati še predsednik Francois Hollande, veljati pa bo začel z objavo v uradnem listu.

Opozicija zakon spodbija zakon in se je takoj po njegovem sprejetju pritožila zaradi načina sprejemanja zakona po hitrem postopku, saj po njihovem mnenju prinaša take spremembe, za kakršne je potreben več kot le zakon. Ustavni svet bo imel za preučitev mesec dni časa, lahko pa se ta čas tudi skrajša na le en teden, če bo to od sveta zahtevala vlada.

Hollande je dejal, da bo zakon podpisal takoj, ko ga bo potrdil ustavni svet. "Dotlej pa vse pozivam, naj bodo mirni, razumevajoči in spoštljivi, saj morajo zdaj vse sile usmeriti v to, kar je ključno, to pa sta gospodarski uspeh države in narodna enotnost," je položil na srce rojakom. Po njegovih besedah je zakon v skladu z razvojem francoske družbe.

Predsednik je prepričan, da bodo sčasoma ponosni nanj, saj je korak k več enakosti in svobode.

Nasilje na protestih
Potem ko so francoski poslanci s 331 glasovi za in 225 proti potrdili zakon, so v Parizu izbruhnili protesti. Protestniki so v policiste metali petarde in steklenice, policija pa jim je odgovorila s solzivcem.

Policija je pridržala 12 ljudi. En policist je bil poškodovan, ko mu je granitna kocka priletela v glavo. Protesti so potekali tudi v drugih mestih, za 26. maj pa je predviden velik državni protest proti zakonu.

Okoli 200.000 ljudi v Franciji pravi, da živijo v paru s partnerjem istega spola, kar je 0,6 odstotka vseh parov v državi. Eden od desetih parov živi tudi z otrokom.

Če je bila na začetku postopka sprejemanja zakona večina Francozov naklonjena zakonu, pa zadnje raziskave javnega mnenja kažejo, da je javnost razdeljena - tako glede porok istospolnih partnerjev kot glede njihove posvojitve otrok.