Obračunavanje se je začelo po koncu tekme. Foto: Reuters
Obračunavanje se je začelo po koncu tekme. Foto: Reuters
Port Said
Igralci so bili povsem nemočni pred podivjanimi navijači. Foto: Reuters
Port Said
Na tekmi je bilo slabo poskrbljeno za varnost. Foto: Reuters

Na igrišču se je eden izmed najuspešnejših egiptovskih nogometnih klubov Al Ahli pomeril z domačim klubom Al Masri. Navijači domačega kluba so po zadnjem sodnikovem žvižgu vdrli na igrišče in napadli igralce gostujočega moštva, čeprav so ti izgubili tekmo proti gostiteljem.

Igralec Ahlija Mohamed Abo Treika je nasilje opisal kot vojno. "To ni nogomet. To je vojna in ljudje so umirali pred nami," je dogajanje opisal najboljši egiptovski igralec zadnjega desetletja.

Majhna skupina policistov je vzpostavila koridor, da bi zaščitila igralce, vendar je navijačem vseeno uspelo pretepati igralce Al Ahlija. Metali so tudi kamenje in steklenice. Mnogi navijači so imeli pri sebi nože.

Priče so povedale, da se je vse začelo, ko so navijači Al Ahlija razvili transparent, s katerim so zasmehovali Port Said, nato pa je eden izmed navijačev še pritekel na igrišče z železno palico.

Navijači Al Masrija so nemudoma vdrli na igrišče, napadli igralce Al Ahlija in se nato obrnili še proti njegovim navijačem na tribunah.

Večina žrtev je bila poteptanih, ko je ljudi zajela panika, ali pa so padli s tribun. Med mrtvimi so tudi številni policisti.

Vojaški helikopterji za evakuacijo igralcev
Namestnik ministra za zdravje Hešam Šeiha je dejal, da je imela večina poškodovancev pretres možganov in globoke ureznine. Sam je nasilje označil za "največjo katastrofo" v zgodovini egiptovskega nogometa.

Egiptovska vojska je v Port Said poslala helikopterje, da bi evakuirali igralce Al Ahlija in njihove navijače.

Egiptovska nogometna zveza je po tragediji v Port Saidu začasno prekinila tekmovanja v prvi nogometni ligi.

V prestolnici Kairo je sodnik prekinil tekmo, potem ko je prejel novico o nasilju v Port Saidu, zaradi česar so navijači zažgali del stadiona.

Obtožbe na račun "Mubarakovih ljudi"
Po političnih nemirih in ljudskih vstajah v državah Severne Afrike v zadnjem letu se je znatno povečalo nasilje na nogometnih tekmah.

Alabadri Fargali, ki v parlamentu zastopa Port Said, je za nasilje obtožil vladne predstavnike in varnostne sile, saj so po njegovih besedah dovolili, da se zgodi tragedija, obtožil pa jih je tudi povezanosti z režimom strmoglavljenega predsednika Hosnija Mubaraka.

"Varnostne sile so to storile ali dovolile. Mubarakovi možje še vedno vladajo. Glava režima je padla, a njegovi možje so še vedno na položajih," je bil neizprosen Fargali.