Do podpisa pogodbe o nakupu lovcev rafale bi lahko preteklo še šest mesecev. Foto: EPA
Do podpisa pogodbe o nakupu lovcev rafale bi lahko preteklo še šest mesecev. Foto: EPA

Iz Pariza so sporočili da je francosko podjetje Dassault Aviation zmagalo na razpisu za nakup indijskih lovskih letal. Po poročanju virov iz indijske vlade je Dassault ponudil najnižjo ceno in lahko tako začne ekskluzivne pogovore o dobavi 126 lovcev, ki naj bi skupaj z urjenjem in vzdrževanjem stali do 15 milijard dolarjev.

Posel bo velika spodbuda za Dassault, ki je iskal tujega kupca za svoje večnamenske lovce rafale, ki veljajo za enega najučinkovitejših lovskih letal na svetu, a tudi za enega najdražjih. Po objavi novice so delnice Dassaulta na pariški borzi poskočile za 22 odstotkov.

"To je dobra novica za našo letalsko industrijo, za našo obrambno industrijo, ki je ena najboljših na svetu," je vzneseno dejal državni sekretar na francoskem gospodarskem ministrstvu Pierre Lellouche, ki je pristojen za zunanjo trgovino.

Nov udarec je doživel Eurofighter s svojim typhoonom, ki je decembra že izvisel pri razpisu japonske vlade za nakup lovskih letal v vrednosti osem milijard dolarjev. Typhoon je skupni projekt Nemčije, Španije, Italije in Velike Britanije.

V igri za dobavo lovskih letal indijskim zračnim silam so bili na začetku ameriška proizvajalca Boeing in Lockheed Martin, ruski Rosoboronexport in švedski Saab, ki pa so bili lani aprila izločeni zaradi tehničnih razlogov in naprej sta se uvrstili obe evropski podjetji, ki ju je indijsko obrambno ministrstvo novembra lani pozvalo, naj pripravita komercialni ponudbi.