Minaret se je porušil ravno med molitvijo, ko je bilo v mošeji več kot 300 vernikov. Foto: EPA
Minaret se je porušil ravno med molitvijo, ko je bilo v mošeji več kot 300 vernikov. Foto: EPA

Nesreča se je zgodila med petkovo molitvijo, ko je bila mošeja Bab El Bardijin iz 18. stoletja polna vernikov. Molitve se je udeležilo več kot 300 vernikov, na njih pa ssta se zrušila minaret in del strehe. "Ko je hotel imam začeti pridigo, se je minaret zrušil," je povedal eden izmed preživelih v nesreči. "Število žrtev je že doseglo številko 38, kar so potrdili tudi zdravniki in reševalci," je povedal poslanec Abdalah Buanu, ki je tudi zdravnik.

Reševanje močno oteženo
Tamkajšnjo prebivalstvo je za tragedijo okrivilo močan dež, ki je padal na območju. Reševalci so morebitne preživele med ruševinami iskali s svojimi golimi rokami, saj je bilo reševanje zelo oteženo zaradi ozkih ulic v osrednjem mestnem predelu medina, kjer stoji mošeja. "Reševanje je odvisno samo od ljudi, saj z avtomobili zaradi ozkih ulic ne moremo do mošeje," je povedal vodja reševalne operacije in dodal, da morajo biti še posebej previdni, saj bi se lahko porušili še zidovi hiš, ki stojijo ob mošeji.

Najhuje poškodovane so odpeljali v bolnišnico v 60 kilometrov oddaljeni Fes, ostale pa so sprejeli v krajevni bolnišnici v Meknesu. Maroška televizija je poročala tudi, da sta si kraj nesreče že ogledala minister za notranje zadeve in minister za verske zadeve.

Minareti se običajno ne rušijo
V Maroku se pogosto porušijo stare in zanemarjene zgradbe, ki stojijo v središčih številnih mest, porušenje minaretov pa je zelo redko. Mesto Meknes je uvrščeno na seznam Unescove kulturne dediščine.