Mubarak je pred enim tednom dejal, da bi sam že odstopil, če se ne bi bal kaosa, ki bi po njegovih besedah sledil temu koraku. Foto: Reuters
Mubarak je pred enim tednom dejal, da bi sam že odstopil, če se ne bi bal kaosa, ki bi po njegovih besedah sledil temu koraku. Foto: Reuters
Kairo
Egipčani so naveličani Mubarakove vladavine. Foto: EPA
Kairo
Protestniki vztrajajo že tretji teden. Foto: EPA
Tahrir
Na trgu Tahrir se je znova zbralo na tisoče protestnikov. Foto: EPA
Mubarak ne popušča in ostaja na položaju

Mubarak je v "govoru iz srca" obljubil kaznovanje odgovornih za nasilje med protivladnimi protesti in izrazil prepričanje o poštenih namenih protestnikov. Žrtve niso umrle zaman, je dejal in se opravičil njihovim svojcem.

Znova je zagotovil, da se na septembrskih predsedniških volitvah ne bo potegoval za nov mandat, kar je napovedal že v govoru pred desetimi dnevi, vendar s tem ni prepričal protestnikov, ki so zahtevali njegov takojšen odhod.

Vsak političen sistem in vsaka država lahko storita napake, toda po njegovih besedah je pomembno, da se te napake prizna in se jih popravi.

Predsednik je dejal, da ni sramotno prisluhniti zahtevam mladih protestnikov, a je za sramotno označil poslušanje navodil, ki prihajajo od zunaj. "Ne bom upošteval diktatov iz tujine," je bil jasen.

Napovedal je spremembe ustave in pojasnil, da je dialog z opozicijo privedel do začetnih soglasij za rešitev krize. Do septembrskih volitev bo potekal miren prenos oblasti, ki se bo začel zdaj, je napovedal.

Nekaj svojih pooblastil bo v skladu z ustavo prenesel na podpredsednika Omarja Sulejmana. Izredne razmere v državi bodo oblasti preklicale, ko bodo za to ustrezne in stabilne razmere, je dejal.

Pred govorom so se pojavila številna namigovanja, da bo Mubarak odstopil, kar je pričakovala tudi milijonska množica, ki se je zbrala na osrednjem kairskem trgu Tahrir.

Razočaranje in jeza po govoru sta bila očitna in številni protestniki so Mubaraku žugali s svojimi čevlji v rokah, kar v arabskem svetu velja za žalitev. Znova so se zaslišali vzkliki "Dol z Mubarakom". Nekaj protestnikov se je celo odpravilo proti predsedniški palači.

Sulejman obljublja miren prenos oblasti
Po Mubaraku je spregovoril še Sulejman, ki je zatrdil, da bo storil vse, kar je mogoče, za miren prenos oblasti, in se zavezal, da bodo zahteve ljudstva izpolnjene z dialogom. Egipčani ne bodo vpeljani v kaos in ne bodo uporabljeni za sabotažo, je dejal in dodal, da je vojska zaščitila "revolucijo mladih".

Gibanje protestov 25. januarja je zmagalo in zgodile se bodo ustavne spremembe, je dejal podpredsednik.

Minister zanikal govorice
Tik pred napovedanim govorom Mubaraka je egiptovski minister za informiranje sporočil, da "predsednik zagotovo ne bo odstopil".

Egiptovski premier Ahmed Šafik je nekaj ur pred govorom predsednika v pogovoru za arabski BBC dejal, da naj bi Mubarak odstopil. Pozneje je Šafik za egiptovsko državno televizijo zatrdil, da je Mubarak še vedno na oblasti, in pojasnil, da ni bila sprejeta še nobena odločitev, ki bi spremenila to stanje.

Generalni sekretar vladajoče egiptovske stranke Hosan Badravi je za BBC izrazil upanje, da bo Mubarak oblast predal svojemu namestniku Sulejmanu, s katerim se je zvečer že srečal.

Obama: Priča smo zgodovinskim dogodkom
Ameriški predsednik Barack Obama je pred govorom dejal, da je "absolutno jasno", da je svet priča zgodovinskim dogodkom v Egiptu, in se zavzel za podporo demokratičnemu prenosu oblasti v državi. "Zelo pozorno spremljamo današnje dogajanje v Egiptu, več pa bomo lahko povedali, ko bomo videli, kako se stvari razvijajo," je dejal Obama.

"Hočemo, da ti mladi in vsi Egipčani vedo, da bo Amerika še naprej delala vse, kar je v naši moči, da podpremo miren prehod v demokracijo v Egiptu," je še dejal ameriški predsednik.

Cia pričakovala odstop
Tudi vodja ameriške obveščevalne agencije Cia Leon Panetta je pred govorom dejal, da je Mubarakov odstop zelo verjeten. Ob tem je izrazil upanje, da bo to pomenilo začetek urejene tranzicije v Egiptu.

Egiptovska vojska, iz katere so prišli še vsi pokolonialni voditelji države, je po zasedanju vrhovnega vojaškega sveta sporočila, da je sprejela ukrepe za zaščito naroda.

"Zapojte himno"
Množice protestnikov že 17. dan vztrajajo na osrednjem trgu v Kairu in še naprej zahtevajo takojšen odstop 82-letnega Mubaraka, ki je na oblasti že 30 let, a so njegov položaj močno ogrozili množični protivladni protesti, ki so se začeli prejšnji mesec in skoraj povsem ohromili državo.

"Vse, kar ste zahtevali, bo uresničeno," je protestnikom popoldne sporočil vojaški poveljnik Hasan Al Roveni, ki so mu govorniški oder postavili kar na trgu Tahrir. Protestnike je pozval, naj zapojejo državno himno in ohranijo varen Egipt. "Ljudje zahtevajo padec režima" in "Režim je padel", so mu nazaj vzklikali protestniki.

Mubarak ne popušča in ostaja na položaju