Francoska novinarka Edith Bouvier naj bi bila huje ranjena in je prosila mednarodno skupnost za pomoč. Foto: EPA
Francoska novinarka Edith Bouvier naj bi bila huje ranjena in je prosila mednarodno skupnost za pomoč. Foto: EPA
Režim v Damasku ne popušča

Za zdaj še ni znano, ali so iz četrti prepeljali tudi trupli ameriške novinarke Marie Colvin, ki je pisala za Sunday Times, in francoskega fotografa Remija Ochlika, ki sta bila v sredo ubita v obstreljevanju Homsa.

Dopisnica RTV Slovenija Karmen Švegl na sirski meji čaka na morebiten vstop v Sirijo in je v stiku z Mulhamom Al Džundijem, katerega slike iz obleganega Homsa si lahko ogledate v spodnji galeriji.

Ali je reševalcem uspelo rešiti tudi francosko novinarko Edith Bouvier in francoskega fotografa Paula Conroya, ki sta na splet poslala videoposnetek, da je novinarka huje ranjena in potrebuje pomoč, prav tako ni znano. Sirsko zunanje ministrstvo je sicer obtožilo oborožene skupine, da naj ne bi hotele izročiti novinarjev, neki opozicijski aktivist pa je dejal, da ranjena novinarja nista hotela oditi, ker naj bi bili v Homs vstopili le predstavniki sirskega Rdečega polmeseca.

Kljub neuspešnim pogajanjem 70 držav Prijateljev Sirije v petek v Tunisu je sirski Rdeči križ - Rdeči polmesec zamižal na eno oko in začel evakuirati ranjence. Na kongresu se jim namreč ni uspelo dogovoriti, kako bi prepričali sirskega predsednika Bašarja Al Asada, da zagotovi humanitarno pomoč v najbolj prizadetih delih države.

Samo v petek naj bi sirska vojska ubila 140 ljudi, med njimi 14 otrok in eno žensko. V enajstih mesecih nasilja v državi pa je življenje izgubilo 7.000 ljudi.

Petkovo konferenco so zapustili predstavniki Savdijcev, saj naj se "na njej ne bi dogajalo nič za rešitev sirskega ljudstva", konference se prav tako nista udeležili Kitajska in Rusija. Prisotne države pa so kljub temu sprejele deklaracijo, s katero so se zavezale, da bodo poostrile sankcije proti Al Asadovemu režimu.

Režim v Damasku ne popušča