Uničen gasilski kombi na poplavljenih ulicah Madeira. Foto: EPA
Uničen gasilski kombi na poplavljenih ulicah Madeira. Foto: EPA

Kot poroča BBC, ni znano, ali so med ranjenci tudi turisti. Portugalski mediji pa poročajo o tem, da je neurje eno najsmrtonosnejših po letu 1993, ko je umrlo osem ljudi. Močni vetrovi, ki so divjali z več kot 100 kilometri na uro, in obilno deževje so povzročili poplave in zemeljske plazove. Ti so bili na južnem delu Madeire tako močni, da so ruvali drevesa. Britanska počitnikovalka na otoku Cathy Sayers je za BBC dejala, da je Madeira postala "mesto duhov". Deroča voda, ki lije vzdolž hribov, pa je v celoti uničila otoško infrastrukturo.

Kakšno razdejanje je povzročilo neurje, so prikazovali tudi televizijski posnetki, na katerih so vidni blatni deroči tokovi, ki so drli po ozkih kanalih in odnašali ceste ter ulice. Oblasti so nemudoma zaprle otoško letališče. Župan Miguel Albuquerque pa je prebivalcem svetoval, naj ostanejo doma.

Portugalske oblasti že razmišljajo o uvedbi izrednih razmer. Notranji minister Rui Pereira si bo ogledal opustošen otok, takoj ko mu bodo to omogočale razmere, saj bo treba čim hitreje uskladiti pomoč na otoku - veliko reševalcev, zaradi uničenih cest namreč ni moglo priti do ponesrečencev.