Policija se boji, da se bodo spopadi s stavkajočimi proti večeru še zaostrili, saj bo takrat parlament prvič odločal o novih varčevalnih ukrepih. Foto: Reuters
Policija se boji, da se bodo spopadi s stavkajočimi proti večeru še zaostrili, saj bo takrat parlament prvič odločal o novih varčevalnih ukrepih. Foto: Reuters
Grčija - Atene
Grki zavračajo nove varčevalne ukrepe, ki bodo korenito posegli v vsakdanje življenje "grdega račka" Evropske unije. Foto: EPA
Atene
Mnogi se bojijo, da bi lahko bankrot Grčije povzročil hudo krizo v celotnem evrskem območju. Foto: EPA
Varčevalni ukrep prek 1. glasovanja
Splošna stavka ohromila Grčijo

Po navedbah policije se protestnih shodov po vsej državi udeležuje več kot 120.000 ljudi. Največ, okoli 70.000 ljudi, se je zbralo na osrednjem atenskem trgu Sintagma, kjer je tudi parlament. Pričakovano so se dogajali incidenti, kar je pozneje privedlo do spopadov in policijskega posredovanja s solzivcem.

Prvič za, še enkrat v četrtek
Na policijske vrste je deževalo kamenje in celo "molotovke", zaradi česar se je morala policija umakniti s stopnišča pred parlamentom. Varnostne sile so odgovorile s salvami pločevink napolnjenih s solzivcem. Na trgu Sintagma se je beli oblak solzivca pomešal s črnim dimom zažganih smeti in avtomobilov. Ranjenih je bilo najmanj 17 ljudi, več deset jih je bilo aretiranih. V poznih popoldanskih urah je policija razgnala protestnike izpred parlamenta.

Na sredinem glasovanju je vseh 154 poslancev vladajoče stranke PASOK glasovalo za nove varčevalne ukrepe, s čimer je paket prestal prvo glasovanje. Drugo glasovanje bo že v četrtek. Proti je glasovalo 141 opozicijskih poslancev, pet poslancev pa je bilo odsotnih.

48-urna splošna stavka
K dvodnevni splošni stavki sta pozvala dva vodilna sindikata v državi, ki zastopata delavce tako v javnem kot tudi v zasebnem sektorju. Stavka bo vrhunec celega tedna stavk v Grčiji, v okviru katerih so v ponedeljek že prenehali delati mornarji, davčni uradniki, zaposleni v občinskih in mestnih službah, odvetniki in zdravniki, v torek pa so se stavki pridružili tudi novinarji.

Zaradi stavke so omejene javne storitve, ustavljena sta železniški in morski promet. Zaprte bodo trgovine, banke, državni uradi in šole, medtem ko bo v bolnišnicah delalo le nujno osebje.

Ker stavkajo tudi cariniki, bi lahko nastopile težave pri dobavi hrane in goriva, dodatne zaplete pa pričakujejo zaradi zaprtja bencinskih črpalk. Stavki naj bi se pridružili nadzorniki zračnega prometa.

Stavka se bo razšrila, ko bo ravno parlamentu potekalo glasovanje o novih varčevalnih ukrepih, ki jih predlaga vlada, da bi preprečili bankrot močno zadolžene države, ki je v krizo pahnila celotno evrsko območje.

Nekateri so stavko poimenovali "mati vseh stavk". "Vse Atene bodo preplavljene s protestniki. To bodo največji protesti, kar jih je videla Grčija," je dejal vodja sindikata javnih delavcev Ilias Illiopolis.

Kot v vojni
Grški premier Jorgos Papandreu je v torek zadnjič pozval k podpori vladnim varčevalnim ukrepom in razmere v Grčiji primerjal z vojno. Poslancem vladajoče socialistične stranke PASOK je dejal, da je njihova dolžnost podpreti stroge ukrepe.

"V tej vojni moramo vzdržati kot ljudje, kot vlada, kot parlamentarna skupina, da bi država lahko zmagala," je dejal premier in izrazil prepričanje, da bodo izšli kot zmagovalci.

Grški poslanci bodo že zvečer glasovali za skupen sveženj vladnih ukrepov, nato pa bo v četrtek sledilo še glasovanje o posameznih zakonih. Kot pri prejšnjih stavkah, se tudi tokrat pričakujejo protesti pred poslopjem parlamenta, ki so se v preteklosti pogosto sprevrgli tudi v nasilje. V pripravljenosti je na tisoče policistov.

Grčija se že tretje leto zapored spopada z recesijo in z visokim javnim dolgom, ki je narasel na 162 odstotkov BDP-ja, zato le še malokdo verjame, da je država sposobna odplačati svoj dolg, kljub nizu strogih varčevalnih ukrepov in obsežni mednarodni finančni pomoči.




Varčevalni ukrep prek 1. glasovanja
Splošna stavka ohromila Grčijo