Jelcin je bil rojen 1. februarja leta 1931 v vasi Butka pri Sverdolovsku. Foto: Reuters
Jelcin je bil rojen 1. februarja leta 1931 v vasi Butka pri Sverdolovsku. Foto: Reuters

Jelcin, ki je vodenje Rusije prevzel v kaotičnem času po razpadu Sovjetske zveze, je umrl leta 2007 v starosti 76 let.

Čeprav je javno mnenje glede njegovih dosežkov še vedno razdeljeno, saj so bili Rusi ob njegovem predsedovanju priča plenjenju državnega premoženja, pa ga je sedanji predsednik Medvedjev označil za vizionarja, ki je Rusijo vodil v težkih letih po padcu komunizma.

Glavna slovesnost ob obletnici njegovega rojstva je potekala v Jekaterinburgu, kjer se je Jelcin povzpel od gradbenega delavca do prvega sekretarja krajevne komunistične partije.

Medvedjev je v mestu odkril desetmetrski spomenik iz marmorja in se v čustvenem govoru spomnil na tegobe, skozi katere je morala Rusija v 90. letih prejšnjega stoletja. Jelcina je označil za pogumnega voditelja, ki je vztrajal na poti demokracije.

Hvaležnost Jelcinu
"Rusija bi morala biti danes hvaležna Jelcinu za to, da v najtežjih letih ni skrenila s poti sprememb, da je izvedla resne reforme in da danes napreduje," je dejal Medvedjev. "Priznati moramo, da je Jelcin vse preizkuse opravil z odliko," je dejal ruski predsednik na slovesnosti, ki so se je udeležile tudi Jelcinova vdova Naina ter hčerki Jelena Okulova in Tatjana Djačenko.

"Za dejstvo, da imamo zdaj sodobno državo, ki se razvija - morda ne brez težav, vendar še vedno napreduje -, se moramo zahvaliti Borisu Nikolajeviču in tistim, ki so mu pomagali zgraditi novo državo," je še dejal Medvedjev.