Savdska Arabija je kljub vojaškemu posredovanju v Jemnu, katere žrtve so številni civilisti, ena največjih prejemnic francoskega orožja. Foto: Reuters
Savdska Arabija je kljub vojaškemu posredovanju v Jemnu, katere žrtve so številni civilisti, ena največjih prejemnic francoskega orožja. Foto: Reuters
Jemen
V vojni v Jemnu je bilo ubitih več kot 10.000 ljudi, Savdska Arabija pa izvaja obstreljevanje države zadnja tri leta. Foto: Reuters

Francosko-savdski poslovni forum je sporočil, da se memorandumi nanašajo na industrijski sektor, naftno industrijo in čiščenje vode, pa tudi na sektorje turizma, kulture, zdravstva in kmetijstva.

Savdsko državno naftno podjetje Aramco in francoski naftni velikan Total sta oznanila devet milijard dolarjev vreden posel, ki vključuje gradnjo naftnega kompleksa v Džubailu v Savdski Arabiji.

Pred Salmanovim obiskom so savdski in francoski predstavniki poudarjali kulturne vezi med državama, pa tudi nove poslovne priložnosti.

Na skupni novinarski konferenci v torek je francoski predsednik Emmanuel Macron dejal, da bo obiskal Riad konec leta 2018, ko bo tudi podpisal pogodbe.

Pariz in Riad proti Teheranu
Dejal je še, da se obe državi strinjata, da je nujno odgovoriti na kemični napad v Dumi, ki sicer ni bil neodvisno potrjen kot tak. Macron je še poudaril potrebo po "zmanjšanju iranskih balističnih dejavnosti in ekspanzionizma na območju".

Kot poroča portal katarske televizije Al Džazira, to pomeni spremembo Macronove smeri, ki je prišel v preteklosti navzkriž s savdsko kraljevino po svojem zagovarjanju leta 2015 sprejetega jedrskega sporazuma z Iranom.

Bin Salman je dejal, da bo Iran v letu ali dveh razvil jedrsko bombo, če bo spet zagnal svoj jedrski program.

Macron zaskrbljen, a Francija prodaja orožje
Glede dogajanja, povezanega z Jemnom, kjer Savdska Arabija že tri leta izvaja obsežna obstreljevanja zoper hutijevske upornike, je Macron dejal, da ne bodo dovoljevali "balističnih dejavnosti, ki ogrožajo Savdsko Arabijo".

Macron je sicer izrazil zaskrbljenost zaradi humanitarnih razmer v Jemnu, ki je tudi pod savdsko zaporo. V vojni je umrlo več kot 10.000 ljudi. Vojaška koalicija pod vodstvom Riada je priznala, da je "pomotoma" izvedla več napadov, v katerih so bili ubiti tudi številni civilisti.

A Francija, tretji največji izvoznik orožja, še naprej oborožuje Savdsko Arabijo, ki je eden največji kupcev francoske vojaške opreme. V zadnjih letih je Riad tako kupoval francoske tanke, oklepna vozila, strelivo, topništvo in vojaške ladje.

Leta 2016 je po poročanju Reutersa Pariz odobril licence za prodajo orožja Riadu, potencialno vredne 18 milijard evrov, Francija pa je dostavila za okoli dve milijardi evrov orožja.

Macrona je prejšnji teden 12 mednarodnih nevladnih organizacij v pismu pozvalo, naj pritisne na Mohameda bin Salmana, da naj omili zaporo jemenskih pristanišč, in naj prekine s francosko prodajo orožja.