Kraj nesreče letala MD-83, ki je bilo na poti iz Ouagadougouja v Alžir. Foto: Reuters
Kraj nesreče letala MD-83, ki je bilo na poti iz Ouagadougouja v Alžir. Foto: Reuters

Zastave na javnih zgradbah so po vsej državi spuščene na polovico droga, poročajo tuje tiskovne agencije. Med 118 smrtnimi žrtvami nesreče letala, ki je padlo na poti iz Burkina Fasa v Alžirijo, je bilo kar 54 Francozov.

Napovedana dolga preiskava
Vzrok nesreče še ni znan, najverjetneje pa je bilo krivo slabo vreme. Ker razbitine letala ležijo v težko dostopni savani na severu Malija, je pričakovati, da bo iskanje delov letala MD-83 in posmrtnih ostankov žrtev trajalo več tednov.

So pa preiskovalci že našli obe črni skrinjici, ki sta tudi prispeli v Francijo na analizo. Ta bi po navedbah francoskega ministra za transport Frederica Cuvilliera lahko trajala "več tednov".

Hoteli so se obrniti pred nevihto
Kot je na novinarski konferenci razkril francoski zunanji minister Laurent Fabius, je pilot letala pred nesrečo zaprosil za vrnitev zaradi grozečega puščavskega viharja, ki je tisti dan divjal na širšem območju nesreče.

"Kar vemo zagotovo, je, da je bilo vreme tiste noči slabo in da je posadka letala pred izgubo zveze zaprosila za spremembo smeri, nato pa za vrnitev," je dejal Fabius, ki je vseeno še pozval k potrpežljivosti s preiskavo.