Burkiniji so v Franciji postali vroča tema poletja. Foto: Reuters
Burkiniji so v Franciji postali vroča tema poletja. Foto: Reuters
Zagovorniki burkinijev menijo, da so oblačila stvar osebnih svobodščin. Foto: Reuters
Mnogi ob aktualni razpravi glede burkinijev opozarjajo, da smo se vrnili v čase, ko so ženskam na plaži merili dolžine kopalk - le, da takrat niso smele biti prekratke. Foto: Reuters
Muslimani predstavljajo približno 10 odstotkov prebivalstva Francije. Foto: Reuters

Konkretna razsodba se je sicer nanašala na mesto Villeneuve-Loubet, ki je moralo odlok o prepovedi burkinijev nemudoma razveljaviti, a več kot 20 županov drugih mest še vedno uporno ohranja v veljavi odloke, po katerih lahko lokalna policija na plaži ustavi in oglobi ženske v muslimanskih kopalkah, ki prekrivajo telo od glave do pet.

Francoski notranji minister Bernard Cazeneuve, ki je pozval k pomiritvi strasti in svari pred stigmatizacijo muslimanov, naj bi že danes uradno naslovil problem burkinijev, ki je razdvojil državo, stroko in celotno mednarodno skupnost. Ministrica za stanovanjsko politiko in trajnostno okolje Emmanuelle Cosse (stranka Zelenih) je dejala, da se župani, ki ne upoštevajo razsodbe sodišča, igrajo z ognjem.

Po večini letovišč vzdolž francoske riviere, vključno z Nico, julija izdana prepoved še vedno velja. Župan Cannesa David Lisnard, ki prihaja iz Sarkozyjeve republikanske stranke, je bil prvi župan, ki je letos poleti prepovedal burkinije, in pravi, da ne misli popustiti.

"Razsodba na noben način ne omaja mojega prepričanja, da je tako vpadljivo oblačilo, ne glede na veroizpoved, v aktualnem kontekstu težava," je dejal in ob tem dodal, da so burkiniji znak "islamizacije naše družbe".

Po razsodbi v primeru Villeneuve-Loubeta sta samo dva župana razveljavila prepoved burkinijev - socialistični župan Oye-Plagesa blizu Calaisa in sredinski župan Eza v pokrajini Alpes-Maritimes. Trdno pa vztrajajo pri prepovedi župani iz desnousmerjene republikanske stranke in skrajno desne Nacionalne fronte, češ da se primer Villeneuve-Loubeta na njih ne nanaša.

Kako naprej?
Prepoved burkinijev, ki je po petkovi razsodbi dejansko nezakonita, je velik problem za državo, ki je odgovorna za izvajanje in spoštovanje zakonov. Kot piše Guardian, bi država v teoriji lahko zdaj dala lokalnim administrativnim vodjem navodilo, naj ukrepajo in župane prisilijo k preklicu prepovedi. Tudi organizacije za človekove pravice napovedujejo, da bodo pravico iskali na sodiščih.

Premier Manuel Valls, ki prihaja iz vrst socialistov in ki je s podporo prepovedi burkinijev povzročil razdor v svoji stranki, vztraja, da se mora politična razprava o burkinijih nadaljevati. "Burkini je afirmacija političnega islama v javnem prostoru," je zapisal v izjavi.

Vprašanje burkinijev in islama v Franciji je pred predsedniškimi in parlamentarnimi volitvami, ki bodo naslednje leto, vroča tema, ki jo še posebej rad izkorišča povratnik Nicolas Sarkozy. Sarkozy, ki se namerava po štirih letih "pokoja" ponovno potegovati za predsedniško mesto, vodi ostro kampanjo, zgrajeno na francoski nacionalni identiteti.

Pri tem si želi uvesti prepoved burkinijev, ki bi veljala za vso državo, pa tudi prepoved muslimanskih naglavnih rut na univerzah in v zasebnih podjetjih.

Prepoved kot olje na ogenj
Zmernejši je njegov protikandidat, župan Bordeauxa Alain Juppé, ki splošni prepovedi burkinijev nasprotuje, češ da bi bila ta nezakonita in protiustavna. Ob tem je za radio Europe 1 dejal, da bi se morali politiki vzdržati podžigajoče retorike, ki "še priliva olja na ogenj". Predlaga poseben dogovor med državo in muslimanskimi voditelji, s katerim bi postavili neka jasna pravila glede spoštovanja francoskega sekularizma.

Prepoved burkinija je v Franciji sprožila razgreto politično debato glede francoskega načela laičnosti - sekularizma, zgrajenega na strogi ločitvi Cerkev od države -, medtem ko organizacije za človekove pravice obtožujejo politike, da načelo izkrivljajo in zlorabljajo za politične točke in načrtnem šikaniranju muslimanov.