Libijski voditelj Moamer Gadafi je na zgodovinski tridnevni uradni obisk v Italijo prispel z 200-članskim spremstvom. Tudi tokrat je bival v beduinskem šotoru. Foto: EPA
Libijski voditelj Moamer Gadafi je na zgodovinski tridnevni uradni obisk v Italijo prispel z 200-članskim spremstvom. Tudi tokrat je bival v beduinskem šotoru. Foto: EPA
Gadafi je po srečanju z italijanskim predsednikom Giorgiom Napoletanom dejal, da je 30-letno italijansko kolonialno nadvlado Libije zamenjala prihodnost prijateljstva in sodelovanja. Foto: EPA
Berlusconi je Gadafija označil kot "modrega svetovljana". Foto: EPA

Kot je poudaril ekscentrični voditelj, v obdobju vladanja Sadama Huseina Al Kaida ni imela vstopa v državo, "po krivdi" Amerike pa je Irak postal skrajna islamska država. Zato svet živi "v senci uradnega terorizma, saj navsezadnje Osama bin Laden nima države, Amerika pa je država", meni Gadafi.

Tudi 3,5 milijarde evrov ne more poplačati škode
Libijski voditelj je v govoru znova načel vprašanje italijanske kolonizacije Libije. "V tem obdobju so se zgodili številni zločini, tisoči pa so bili izgnani," je dejal. Po njegovih besedah nobena odškodnina ne more poplačati tega, kar je italijanska kolonizacija naredila libijskemu narodu. Tudi 3,5 milijarde evrov odškodnine, ki sta jih državi avgusta lani obljubila Tripoli in Rim, ne.

Italijanska sredinska stranka Pierferdinand meni, da je bil ob sprejetju Gadafija oskrunjen ugled institucij in dostojanstvo Italije. Vodja se je ob prihodu na rimsko letališče Ciampino, kjer ga je pričakal italijanski premier Silvio Berlusconi, pojavil v vojaški uniformi z vsemi odlikovanji in fotografijo libijskega uporniškega junaka, ki so ga leta 1931 obesile italijanske kolonialistične oblasti.


Gadafi in Berlusconi izpostavila "globoko prijateljstvo"
Gadafi je pohvalil svojega "dragega prijatelja" Berlusconija, ki je sprejel "zgodovinsko odločitev" in se opravičil za italijansko okupacijo ter podpisal dogovor, da bo Italija Libiji v prihodnjih 25 letih plačala odškodnino za okupacijo. Ta dogovor po besedah Gadafija "ni stvar računov in dolarjev, ampak načel", in je znak, "da Italija obsoja kolonializem". "Upajmo, da bodo tudi druge kolonialne države sledile zgledu Italije," je dejal.

Tudi Berlusconi je Gadafija označil kot "modrega svetovljana". Odnose med državama pa je označil kot "resnično in globoko prijateljstvo", ki je utemeljeno na skupnih stališčih do mednarodnih vprašanj in tesnem gospodarskem sodelovanju.

Gadafi: Priseljencev ne zanima azil, temveč denar
Obisk libijskega voditelja so v Rimu spremljali protestniki, ki so z napisi "V Italiji ne potrebujemo še enega diktatorja" in "Človekove pravice niso na prodaj" opozarjali na kršitve človekovih pravic v Libiji. Prav tako so kritizirali nedavni dogovor o priseljevanju, po katerem Italija v Libijo vrača nezakonite priseljence, ki so izpluli iz Libije in so jih italijanske oblasti prestregle pred italijansko obalo, pri čemer priseljenci nimajo niti možnosti zaprositi za azil v Italiji. Obisk so označili kot praznovanje "umazanega dogovora".

Gadafi je omenjeni dogovor o priseljevanju zagovarjal in dejal, da velika večina priseljencev v Evropi tako ali tako ne išče političnega azila, ampak jih privlači predvsem denar. Berlusconi je zatrdil, da dogovor dobro deluje in da lahko vsak, ki to želi, za politični azil zaprosi v Libiji.

K. Š.