Ibrahim je veljal za glasnika Gadafijevega režima. Foto: EPA
Ibrahim je veljal za glasnika Gadafijevega režima. Foto: EPA

Ibrahima niso videli od avgusta, ko so uporniške sile zavzele prestolnico Tripolis. Prejšnji teden je v zvočnem posnetku sporočil, da Gadafi ni pobegnil in da je še vedno v Libiji. Ob tem je vse njegove privržence pozval, naj se še naprej bojujejo proti "izdajalcem". Poveljnik uporniških sil je povedal, da so ga prijeli, ko se je zunaj Sirte vozil skupaj z borci iz Misrate.

V Sirti že tri tedne potekajo siloviti spopadi med privrženci nekdanjega režima in silami začasne vlade, ki skušajo zavzeti Gadafijevo rojstno mesto. Muso so prijeli, potem ko so zavzeli letališče, ki leži pet kilometrov od središča Sirte, od koder zaradi spopadov bežijo obupani civilisti, ki so se znašli ujeti med dvema ognjema.

Beg iz Sirte
Po poročanju človekoljubnih organizacij so civilisti v Sirti priča človeški katastrofi, saj narašča število žrtev, prebivalci, ki so še ostali v obleganem mestu, pa se spoprijemajo s pomanjkanjem vode, hrane in elektrike. Na pomoč je priskočil ZN in pripeljal cisterne vode, s katerimi oskrbujejo civiliste, ki bežijo iz mesta proti Bengaziju na vzhod ali proti Misrati na zahod države.

Začasna vlada je ZN zaprosila tudi za pomoč pri gorivu za reševalna vozila, s katerimi bi iz Sirte prepeljali borce, ki so bili ranjeni v spopadu z Gadafijevimi silami. Začasni libijski premier Mahmud Džibril je povedal, da so za oskrbo ranjencev namenili že 400 milijonov dolarjev.