Nad volitvami v Gani visi senca obtožb o nepravilnostih. Foto: EPA
Nad volitvami v Gani visi senca obtožb o nepravilnostih. Foto: EPA
Nana Akufo Addo
Nana Akufo Addo je v prvem krogu slavil, v drugem pa ga je za manj kot odstotek prehitel Mills. Foto: EPA

Rezultate drugega kroga je komisija sporočila, ko je preštela še glasove, oddane v petek v okrožju Tain, kjer je prepričljivo slavil Mills. Mills je prejel 50,23 odstotka glasov, njegov tekmec iz vladajoče Nove patriotske stranke (NPP) Nana Akufo Addo pa 49,77 odstotka.

Opazovalci potrdili veljavnost volitev
Komisija je sporočila, da je preverila obtožbe obeh strani o nepravilnostih na na volitvah, ki so v večini države potekale 28. decembra lani, a ni našla zadostnih dokazov, zato je izid veljaven. "Prerekanja med strankama so oblatila demokratične podobo Gane," je bil jezen vodja volilne komisije. Gana velja za eno najbolj demokratičnih afriških držav, mednarodni opazovalci pa so potrdili, da so volitve večinoma minile mirne.

NPP skušal preprečiti volitve v odločilnem okrožju
NPP, ki je na parlamentarnih volitvah 7. decembra izgubil večino v parlamentu, a na oblasti ostaja do 7. januarja, ko poteče mandat dozdajšnjemu predsedniku Johnu Kufuorju, je bojkotirala volitve v okrožju Tain in neuspešno skušala s sodnim nalogom preprečiti volitve v tem okrožju.

Neuspešen boj s korupcijo
Odhajajoči predsednik Kufuor je obe strani pozval, naj spoštujeta izide. Med osemletno vladavino Kufuorja je ganska ekonomija postala ena najbolj vabljivih za tuje investicije na tem območju. Kritiki odhajajočemu predsedniku in njegovi NPP očitajo, da se mu ni uspelo uspešno spopasti s korupcijo ter preprodajo kokaina in drugih drog, v katero so vpleteni tudi vladni uradniki.

Med predvolilno kampanjo je Mills obljubljal spremembe po osemletni vladavini NPP-ja, a analitiki opozarjajo, da sta programa obeh strank zelo podobna.

T. V.