Rašid Ganuči je pripadnik konservativnega krila Enahde. Foto: EPA
Rašid Ganuči je pripadnik konservativnega krila Enahde. Foto: EPA
Tunizija
Čokrija Belaida so v sredo ubili pred njegovim domom v Tunisu. Foto: EPA

"Čokri Belaid ni Bouazizi in jaz nisem Ben Ali," je Ganuči dejal za alžirski časopis Al Khabar. Samosežig Mohameda Bouazizija je leta 2010 v Tuniziji sprožil množične proteste in pozneje vodil v beg diktatorja Ben Alija. Po umoru opozicijskega voditelja Belaida, ki se je zgodil v sredo, pa so po državi znova izbruhnili nasilni nemiri. Opozicija Enahdo obtožuje, da stoji za atentatom.

Ganuči velja za pripadnika konservativnega krila Enahde. Obtožbe opozicije je označil za absurdne in zatrdil, da z umorom Belaida nihče v stranki ne pridobi ničesar.

"Vladajoči stranki zagotovo ni v interesu, da si razstreli tla, na katerih stoji," je poudaril in dodal, da želijo z obtožbami škodovati Enahdi.

Predsednik vladajoče stranke je zavrnil možnost posredovanja vojske v trenutnih nemirih. "Tunizijska vojska je profesionalna vojska in takšna vojska se ne vmešava v politične zadeve," je dejal Ganuči.

Vodstvo Enahde se bo sestalo, da bi oblikovalo odziv na načrte premierja Hamadija Džebalija po razpustu trenutne vlade in oblikovanju nove tehnokratske vlade. Stranka je do zdaj nasprotovala načrtom Džebalija, ki je sicer tudi generalni sekretar stranke.

A kljubovalni premier, ki predstavlja zmerno strujo stranke, je v soboto zatrdil, da bo odstopil, če mu podvig ne uspe.

Glede na njegov načrt bi vsa ministrstva, med drugim vplivno notranje in tudi pravosodno, ki jih večinoma vodijo pripadniki Enahde, vodili nestrankarski strokovnjaki, dokler ne bi izvedli volitev.

Izstop iz vlade
Stranka tunizijskega predsednika Moncefa Marzukija je medtem oznanila, da izstopa iz vladne koalicije, ki jo vodi islamistična Enahda. Predstavnik sekularne stranke Kongres za republiko (CPR) Hedi Ben Abes je sporočil, da stranka iz vlade umika svoje tri ministre.

Za to so se odločili zaradi neuspeha pogajanj o oblikovanju nove vlade med Enahdo, CPR-jem in še drugo koalicijsko partnerico Etakatol, kot je to že pred tedni predlagal Džebali, preden je razkril načrte o morebitnem oblikovanju tehnične vlade. Marzukijeva stranka je zahtevala nove ministre na čelu pravosodnega in zunanjega ministrstva, ki ju trenutno vodita pripadnika Enahde.

Potem ko so se v zadnjih dneh vrstili protestni shodi nasprotnikov vladajoče stranke, ki jih je sprožil umor Belaida, so se v soboto v prestolnici zbrali tudi podporniki Enahde. Več tisoč udeležencev shoda je vzklikalo, da si "ljudje še vedno želijo Enahde".