Resolucijo, ki poziva k premirju v Siriji, je predlagala Kanada, podprla pa jo je velika večina članic Generalne skupščine. Resolucija sicer ni obvezujoča. Foto: EPA
Resolucijo, ki poziva k premirju v Siriji, je predlagala Kanada, podprla pa jo je velika večina članic Generalne skupščine. Resolucija sicer ni obvezujoča. Foto: EPA
Alep
Prebivalci Alepa množično zapuščajo mesto. Foto: EPA
Alep
Prebivalci vzhodnega Alepa odhajajo iz mesta. Foto: EPA
Sirska vojska prekinila napade v vzhodnem Alepu

Resolucija, ki jo je predlagala Kanada in ni obvezujoča, je bila v 193-članski skupščini sprejeta s 122 glasovi za in 13 proti. V resoluciji še piše, da je treba ustaviti nasilje in zaščititi civiliste, hkrati pa bi se morale vse strani, ki so vpletene v konflikt, podrediti mednarodnemu humanitarnemu pravu, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Generalna skupščina je ob tem pozvala Varnostni svet, naj "še naprej opravlja svojo odgovornost" za vzdrževanje miru in varnosti tudi z novimi ukrepi, ki bi lahko pripomogli k zaustavitvi krize v Siriji.

Do zadnje resolucije prihaja po tem, ko so zahodne države želele sedemdnevno premirje v obleganem Alepu in humanitarni dostop uvesti že z resolucijo Varnostnega sveta, ki pa sta jo Rusija in Kitajska v ponedeljek zavrnili.

Rusija tudi proti zadnji resoluciji
Rusija je kot stalna članica Varnostnega sveta v preteklosti že šestkrat vložila veto na resolucije tega organa o premirju v Siriji. Proti je bila tudi proti resoluciji Generalne skupščine. Ruski veleposlanik pri ZN-u Vitalij Čurkin je namreč dejal, da besedilo ni dovolj dodelalo vloge teroristov v konfliktu in da bi se s tovrstnimi temami moral ukvarjati Varnostni svet.

Britanski veleposlanik Matthew Rycroft je sicer pozdravil resolucijo, a jo je označil za "premalo in prepozno". Po njegovem mnenju je lahko uspešna samo, če jo bodo upoštevali vlada sirskega predsednika Bašarja Al Asada in njegovi podporniki.

ZN opozarja na pogrešane moške
Medtem Združeni narodi opozarjajo, da naj bi bilo, potem ko so z območij pod nadzorom upornikov prešli na vladno nazorovane predele Alepa, pogrešanih več sto moških.

V zadnjih tednih je sirska vlada iz rok upornikov zavzela približno 75 odstotkov predelov v vzhodnem delu Alepa. V tem času je več deset tisoč civilistov zbežalo s teh območij, samo v zadnjih 24 urah je po podatkih ruske vojske le-ta iz Alepa pomagala oditi več kot 8.000 prebivalcem, med njimi skoraj 3.000 otrokom.

BBC navaja podatke ZN-a, da naj bi uporniki prebivalcem preprečevali odhod iz mesta. Po besedah Ruperta Colvilla, tiskovnega predstavnik visokega predstavnika ZN-a za človekove pravice, naj bi bilo v predelih vzhodnega Alepa ujetih do 100.000 ljudi. Podatki glede tega, koliko prebivalcev je že zapustilo mesto, koliko pa jih je še v njem, se sicer razlikujejo.

Colville je tudi dejal, da so Združeni narodi pridobili že več dokazov, da naj bi na stotine moških po odhodu na območja pod vladnim nadzorom izginilo. Mnogi moški, stari med 30 in 50 let, naj bi bili ločeni od svojih družin, je navedel Colville. "Upoštevaje podatke o pridržanjih, mučenju in izginotjih, ki jih je izvedla sirska vojska, smo seveda globoko zaskrbljeni za usodo teh posameznikov," je dejal Colville. Nekateri razseljeni ljudi so dejali, da so bili prijeti in odpeljani na zaslišanja, njihove osebne izkaznice pa da so bile zasežene, še poroča BBC.

Hkrati je Colville opozoril tudi, da bi lahko uporniki izvajali vojne zločine s tem, ko preprečujejo ljudem odhod na varno, in s tem, da civiliste izrabljajo za živi ščit.

Po prekinitvi novi napadi
Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je v četrtek sporočil, da je sirska vojska, ki je v zadnjih dneh uspešno osvojila več predelov starega dela mesta, ustavila vojaške aktivnosti, da bi lahko civilisti zapustili območja, ki so še pod nadzorom upornikov, danes pa so se napadi nadaljevali. Kot poroča Reuters, pa je bilo tudi po objavi novice o začasnem premirju v mestu še slišati bombardiranje.

Lavrov je danes v Hamburgu, kjer se udeležuje zasedanja vodij diplomacij članic Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse), poudaril, da se bodo boji nadaljevali. "Po humanitarnem premoru so se napadi začeli znova in se bodo nadaljevali, dokler bodo v Alepu banditi," je dejal.

Na območju, ki ga še nadzirajo uporniki, naj bi bile številne žrtve, je sporočil Sirski observatorij za človekove pravice s sedežem v Veliki Britaniji, veliko število žrtev pa naj bi bilo posledica dejstva, da se je v tisti predel umaknilo veliko število ljudi.

V soboto novi pogovori Rusov in Američanov
Lavrov je sicer po poročanju ruske tiskovne agencije Interfax napovedal, da se bodo v soboto v Ženevi sestali ruski in ameriški vojaški strokovnjaki, da bi se dogovorili o rešitvi vzhodnega Alepa. Predlagal je rešitev, da bi upornikom, pa tudi tistim civilistom, ki bi to hoteli, omogočili odhod iz mesta. O tem sta sicer ob robu zasedanja Ovseja govorila tudi z ameriškim kolegom Johnom Kerryjem, a dogovora nista dosegla.

Sirska vojska prekinila napade v vzhodnem Alepu