Gilani je vdovec po ubiti nekdanji pakistanski premierki Benazir Buto. Njegova stranka PPP je zmagala na parlamentarnih volitvah 18. februarja 2008. Foto: EPA
Gilani je vdovec po ubiti nekdanji pakistanski premierki Benazir Buto. Njegova stranka PPP je zmagala na parlamentarnih volitvah 18. februarja 2008. Foto: EPA

Krizo je sprožila napoved druge največje koalicijske stranke Združeno nacionalno gibanje (MQM) o odhodu v opozicijo. Pakistanska vladna koalicija ima v 342-članskem parlamentu 181 poslanskih mandatov, vključno s 25 odhajajoče MQM. Z njenim umikom Pakistanska ljudska stranka (PPP), ki vlada skupaj s še nekaj manjšimi strankami, ne bi imela več 172 glasov, potrebnih za večino.

MQM se je za odhod iz koalicije odločil zaradi slabih rezultatov vlade; eden izmed razlogov naj bi bile višje cene goriva v državi, ki jih je z novim letom napovedala vlada, drugi pa korupcija in slab gospodarski položaj države.

N. Šarif ne bo del "predstave marionet"
Gilani naj bi se srečal z vodjo opozicijske Pakistanske muslimanske lige-N (PML-N) Mianom Šabazom Šarifom. "Današnje srečanje bo potekalo na predlog premierja. Voditelja bosta govorila o političnem položaju, ki je nastal po odhodu MQM iz koalicije," je povedal tiskovni predstavnik PML-N. Največja opozicijska stranka ima v spodnjem domu parlamenta 91 sedežev, eden njenih najvidnejših članov, Navaz Šarif, pa je prejšnji teden zatrdil, da ne bo postal del "predstave marionet".

Premier naj bi se srečal tudi z vodjo druge največje opozicijske Pakistanske muslimanske lige-Q (PML-Q) Čavdrijem Šujatom Husainom, ki ima 50 poslanskih sedežev. Če vlada ne bo našla novih koalicijskih partnerjev, bodo morali razpisati predčasne volitve.

Glasovanje o nezaupnici malo verjetno
Kljub odhodu MQM-a iz koalicije po mnenju poznavalcev vladi premierja Gilanija ne grozi razpad, saj predsednik države Asif Ali Zardari kot predsedujoči PPP-ju ne želi pozvati parlamenta h glasovanju o nezaupnici vladi. Zardari je dejal, da bo stal za premierjem in obsodil vsakršen poskus destabilizacije vlade.

Opozicija za zdaj ni podala predloga o glasovanju o nezaupnici, bi pa Gilani lahko naletel na težave pri sprejemanju zakonov in proračuna v juniju. Gilanija podpirajo tudi ZDA. Ob morebitni zamenjavi oblasti bi bili namreč lahko ogroženi ameriški interesi v Pakistanu, posredno pa tudi v Afganistanu.