Zadnji meseci so bili v Pakistanu zelo napeti. Bo novi premier pomiril razgrete strasti? Foto: EPA
Zadnji meseci so bili v Pakistanu zelo napeti. Bo novi premier pomiril razgrete strasti? Foto: EPA
Benazir Buto in Jusuf Reza Gilani
Po atentatu na Benazir Buto je njena stranka na volitvah, ki so jih večkrat preložili, zmagala in je skupaj s Šarifovo stranko oblikovala koalicijsko vlado. Foto: EPA

Gilani je nekdanji predsednik parlamenta in član Pakistanske ljudske stranke (PPP), ki sta jo po umoru Benazir Buto prevzela njen mož in sin, za kandidata pa so ga v stranki predlagali v soboto. Gilani je prejel 264 glasov, njegov protikandidat Čaudri Pervez Elahi pa le 42.

Stranka PPP je sicer na predčasnih parlamentarnih volitvah pred več kot mesecem dni zmagala, pretekle tedne pa usklajevala želje za oblikovanje koalicijske vlade s Pakistansko muslimansko ligo, ki jo vodi nekdanji premier Navaz Šarif. Stranki imata skupaj približno 60-odstotno večino. Kljub nekaterim namigom, da naj bi si sam želel premierskega stolčka, naj bi bil Gilani le začasni premier. Vodja PPP-ja Asif Ali Zardari, mož ubite Benazir Buto, pa je dejal, bo Gilani vlado vodil pet let.

Prva poteza izpustitev sodnikov
Po izvolitvi je Gilani napovedal, da bo izpustil vse priprte sodnike, ki jih je predsednik Pervez Mušarad novembra razrešil, ker je želel onemogočiti vrhovnemu sodišču, da bi razveljavilo njegovo vnovično zmago na volitvah. Takrat je Mušaraf sam izbral nove sodnike, ki so po pričakovanjih potrdili njegovo zmago. Priprti sodniki bi lahko po izpustitvi potrditev preklicali, s čimer bi razveljavili Mušarafovo zmago.

Gilani ni podlegel Mušarafovemu pritisku
Gilani znotraj svoje stranke uživa veliko spoštovanje, tudi zato, ker ni podlegel Mušarafovemu pritisku, naj jo zapusti. Gilani je bil nekdanji predsednik parlamenta, leta 2001 pa so ga obtožili na pet let zapora, ker naj bi se dogovarjal za nezakonite vladne sestanke. Proces je bil del Mušarafove "očiščevalne" politike.

K. T.