Gilani je bil predsednik narodne skupščine med letoma 1993 in 1997. Takrat je bila premierka Butova. Foto: Reuters
Gilani je bil predsednik narodne skupščine med letoma 1993 in 1997. Takrat je bila premierka Butova. Foto: Reuters
Bilal Buto Zardari
Sin pokojne Butove naj bi se počutil slabo. Foto: EPA

Ta naj bi oblikoval koalicijo skupaj s stranko Navaza Šarifa, pričakuje pa se, da bo nova vlada skušala s stolčka vreči predsednika Perveza Mušarafa. O predlogu Pakistanske ljudske stranke (PPP) naj bi narodna skupščina odločala v ponedeljek, pričakovati pa je, da bo Gilani - nekdanji predsednik parlamenta - dobil potrebno podporo, saj imajo do zdaj opozicijske stranke veliko večino.

Vendar pa je mogoče pričakovati, da se bo čez nekaj mesecev Gilani umaknil, če se bo za svojo kandidaturo za premierja odločil zdajšnji vodja PPP-ja in mož pokojne Butove Asif Ali Zaradri. Ta trenutno ne more biti premier, ker ni poslanec, lahko pa se odloči, da kandidira na dodatnih volitvah.

Novico o izbiri kandidata bi moral javnosti posredovati sin Butove Bilal Buto Zaradri, ki pa se, kot so dejali predstavniki stranke, ne počuti dobro. Analitiki pa menijo, da so želeli 19-letnemu Bilalu prihraniti neprijetna vprašanja.

So Mušarafu dnevi šteti?
Po mnenju analitikov je imenovanje Gilanija tudi manjše presenečenje, saj jese je veliko govorilo, da naj bi vlado vodil podpredsednik PPP-ja Makdum Amin Fahim. Nekateri člani stranke menijo, da je Fahim preveč blizu Mušarafu, ki ima podporo ZDA in je na položaj prišel leta 1999 s pučem. Na februarskih volitvah je bil močno poražen.

Nova koalicija je napovedala, da bo, ko bo prevzela oblast, znova imenovala vrhovno sodišče, ki ga je novembra lani razpustil Mušaraf. Če se bo to res zgodilo, bodo sodniki verjetno uvedli postopek proti Mušarafu.

M. R.