Zu Guttenberg je do zdaj veljal za vzhajajočo zvezdo nemške politike in je med najbolj priljubljenimi nemškimi politiki. Foto: EPA
Zu Guttenberg je do zdaj veljal za vzhajajočo zvezdo nemške politike in je med najbolj priljubljenimi nemškimi politiki. Foto: EPA
Minister zu Guttenberg ni več doktor

Zu Guttenberg je prejšnji teden po izbruhu škandala dejal, da se začasno odpoveduje nazivu, dokler univerza Bayreuth preiskuje obtožbe, da je v svojem doktoratu iz leta 2006, v katerem je primerjal ustavni razvoj v ZDA in EU-ju, besedo za besedo prepisal odsek iz časopisnega članka in neki drug del iz javnega predavanja, ne da bi navedel avtorja ter da je nekatera druge citate napačno navajal. Skupno naj bi "ukradel" kar petino celotnega doktorata.

Zdaj je univerza sporočila, da jo je minister prosil, naj umakne njegov doktorat iz prava. Zu Guttenberg je dejal, da ga boli, ker ne bo mogel več uporabljati naziva doktor, saj je za njegovo pridobitev porabil od šest do sedem let, sicer pa vztraja, da napak ni storil namenoma, a je očitno "izgubil pregled nad viri". Opravičil se je vsem, ki jih je njegovo dejanje kakor koli prizadelo.

Državno tožilstvo v Bayreuthu je proti zu Guttenbergu pred dnevi vložilo kazenski ovadbi, eno zaradi suma kršenja avtorskih pravic, drugo pa zaradi suma nezakonite pridobitve naziva.

Karizmatični minister želi še naprej opravljati dolžnost, ki jo ima do nemške vojske, tako da ostaja na položaju ministra. Kanclerka Angela Merkel je zu Guttenberga podprla. "Guttenberga sem imenovala za obrambnega ministra. Nisem ga imenovala za akademskega asistenta ali doktorja. Zame je pomembno, kako dobro opravlja svoje delo kot obrambni minister, in svoje dolžnosti opravlja popolno," ga je pohvalila.

Minister zu Guttenberg ni več doktor