Otroci in njihove družine so zaupali rešitelju iz Amerike. Foto: EPA
Otroci in njihove družine so zaupali rešitelju iz Amerike. Foto: EPA
Douglas Perlitz je na Haitiju deloval več kot deset let. Foto: EPA

Vsak izmed 17 mladih moških zahteva 20 milijonov dolarjev odškodnine, poroča CNN.
Skupaj tako zdaj že 21 žrtev toži Douglasa Perlitza, uglednega diplomanta univerze Fairfield, in druge, ki so bili povezani z vodenjem projekta Pierre Toussaint, šole za revne otroke v drugem največjem mestu na Haitiju.

41-letni Perlitz, ki so mu nekoč peli hvalospeve in ga v šoli označevali za "rešitelja", je decembra 2010 priznal, da je dečke spolno zlorabljal, zaradi česar je bil obsojen na 20-letno zaporno kazen. Nekateri izmed zdaj že odraslih fantov so se sojenja takrat udeležili, zdaj pa hočejo za svoje trpljenje dobiti tudi finančno poplačilo.

Od univerze do cerkvene organizacije
Med tistimi, ki jih tožijo, so se znašli univerza Fairfield, jezuitska šola v Fairfieldu (zvezna država Connecticut), nekdanji šolski kaplan Paul Carrier, Jezusova družba Nove Anglije in The Haiti Fund Inc., neprofitni sklad s sedežem v Connecticutu. Tožniki trdijo, da so ustanove pomagale Perlizu pri njegovih zločinih, nato pa so mu jih pomagale prikriti.

A institucije se zagovarjajo, da sploh niso imele prstov zraven pri Perlitzovem delu na Haitiju. "Zločini, ki jih je priznal gospod Perlitz, so izjemno pretresljivi," je povedala Alice Poltorick, direktorica komunikacij Jezusove družbe Nove Anglije. "Toda projekt Pierre Toussaint ni bila misija Jezusove družbe Nove Anglije." Tudi odvetnik univerze Fairfield trdi, da šola projekta ni nadzirala in da bi morali tožbo zavreči.
Hrana v zameno za spolne zlorabe
Perlitz je na Haiti pripotoval leta 1997 in se nameril na otoku zgraditi šolo. Malteški rimskokatoliški red mu je zagotovil sredstva, da je lahko zgradil center za pomoč otrokom z ulice. Američan je spravil brezdomne fante z ulice, jim dal izobrazbo, tople obroke in prostor za spanje. "Ko sem spoznal gospoda Douglasa, se je pred nami pojavil kot sam Jezus, ki je prišel, da nas reši," je povedal Francilien Jean-Charles, ki mu je bilo komaj 12 let, ko ga je Perlitz pripeljal v šolo.

Odvetnik Mitchell Garabedian, ki je v četrtek vložil obtožnice, je za CNN povedal, da je Perlitz izkoristil stisko revnih fantov. "Otrokom je govoril, da če mu ne pustijo, da jih spolno zlorabi, jim ne bo dajal hrane, strehe nad glavo in oblek," je dejal. Perlitz naj bi fantom in njihovim družinam v zameno za spolne usluge in tišino obljubljal vse od televizorjev do čevljev, ob tem pa pogosto letel nazaj v Fairfield, da bi zbral več denarja.
Sodeč po sodnih dokumentih, so mu donatorji med letoma 2002 in 2008 darovali prek dva milijona dolarjev, univerza Fairfield pa je "dobrotniku" podelila celo častni doktorat.

Perlitza so aretirali leta 2009, potem ko so se pojavile prve obtožbe zlorab.