HDZ je slavila na zadnjih dveh parlamentarnih volitvah na Hrvaškem, tokrat pa se ji napovedujeta poraz in odhod v opozicijo. Foto: EPA
HDZ je slavila na zadnjih dveh parlamentarnih volitvah na Hrvaškem, tokrat pa se ji napovedujeta poraz in odhod v opozicijo. Foto: EPA
Ivo Sanader
Nekdanji hrvaški premier in predsednik HDZ Ivo Sanader bo v petek prvič stopil pred sodnika na sojenju zaradi domnevnega prejetja pol milijona evrov podkupnine od Hypo Alpe Adria Banke sredi 90. let prejšnjega stoletja. To bo prvo sojenje Sanaderju, ki je obtožen in osumljen v šestih primerih korupcije. Foto: EPA

Hrvaška vladajoča stranka bi v tem primeru ostala brez denarja za predvolilno kampanjo za parlamentarne volitve, ki bodo predvidoma 4. decembra, poudarja Večernji list. Kot dodaja, je bil HDZ pripravljen na to in je nakazal 15 milijonov kun (dva milijona evrov) na račun podjetja, ki vodi njeno kampanjo.

V "črnih skladih" 10,7 mio. evrov
Sicer pa je realno, da bo blokada premoženja omejena na nepremičnine, kot je strankina stavba v Zagrebu, dodaja zagrebški časnik. Omenja, da bodo od HDZ-ja zahtevali najmanj 80 milijonov kun (10,7 milijona evrov), kolikor naj bi končalo v črnih skladih stranke.

Kot odgovorne osebe v stranki pa Večernji list navaja nekdanjega predsednika HDZ Iva Sanaderja, generalna sekretarja, ki sta se zamenjala na tem položaju, Branka Vukelića in Ivana Jarnjaka, ter Ratka Mačka in Mladena Barišića. Maček je kot nekdanji tiskovni predstavnik vlade in HDZ vodil vse predvolilne kampanje, Barišić pa je bil strankin blagajničar in je zbiral denar za HDZ.

HDZ odločno zavrača pisanje
V HDZ-ju so ostro zanikali poročanje Večernjega lista in v pismu odgovornemu uredniku so zapisali, da je njihova novinarka zlonamerno "z neutemeljenimi špekulacijami in lažmi grobo manipulirala z javnostjo ter povzročila veliko škodo HDZ-ju".

Obeta se gladka zmaga opozicije
Hrvaška levosredinska koalicija štirih strank (SDP, HNS, IDS in HSU) je od avgusta povečala prednost pred HDZ-jem za štiri odstotne točke, je pokazala redna mesečna raziskava Ipsos Puls, ki jo je v torek zvečer objavila Nova TV. Opozicijsko "kukuriku koalicijo" bi volilo 38,8 odstotka anketirancev, medtem ko bi HDZ obkrožilo 20,3 odstotka volivcev.

Dve osrednji politični opciji bi si razdelili dve tretjini sedežev v parlamentu, ocenjuje Nova TV na podlagi izidov raziskave. Nekaj več kot mesec dni pred 4. decembrom, ko bodo predvidoma parlamentarne volitve, sledijo Hrvaški laburisti - Stranka dela (HL) s 6,4 odstotka, medtem ko so pod petodstotnim volilnim pragom Hrvaška stranka prava (HSP) s 4,7 odstotka in Blok upokojenci skupaj, v katerem je nekdanji kandidat SDP-ja za premierja Ljubo Jurčić, s 4,4 odstotka.