Putin naj bi po pričakovanjih še tretjič osvojil predsedniški položaj, a tokrat ne s tako prepričljivo večino. Foto: Reuters
Putin naj bi po pričakovanjih še tretjič osvojil predsedniški položaj, a tokrat ne s tako prepričljivo večino. Foto: Reuters
Protesti v Rusiji
Ruski opozicijski voditelji - skupek politikov, aktivistov, novinarjev in blogarjev - je po decembrskih volitvah na ulicah ruskih mest zbral številne protestnike. Foto: Reuters

Putin, ki si lahko obeta, da bo po mandatu na mestu premierja po volitvah 4. marca znova prevzel predsedniški položaj, je naročil 182.000 kamer, ki jih bodo namestili na 91.000 voliščih. Vlada bo za kamere in spletno stran namenila 13 milijard rubljev (okoli 330 milijonov evrov).

Ruski premier, ki se po spornih parlamentarnih volitvah decembra sooča z najhujšimi protesti v svoji 12-letni vladavini, je pregledal volišče v sibirskem mestu Novosibirsk, kjer sta prvi dve kameri začeli prenašati dogajanje na spletni strani www.webvybory2012.ru, saj so se predčasne volitve že začele.

Hekerski napadi in kraja kamer
Kamere bodo prenašale posnetke volilnih skrinjic in preštevanja glasov med volitvami na omenjeno spletno stran, s čimer, tako upajo Putin in njegovi privrženci, se bodo izognili obtožbam o prirejenih volitvah oziroma o volilnih prevarah.

Namestnik ministra za komuniciranje Ilja Masuh je sporočil, da je sistem, ki ga upravlja državni Rostelcom, že postal žrtev hekerskih napadov, ki prihajajo iz Rusije.

"Spletno stran smo odprli predčasno, da bi razumeli naravo groženj," je povedal Masuh. Šlo naj bi za napade, ko sistem prejme toliko zahtev, da se preprosto sesuje. Putin je opozoril na še dve težavi - krajo in vandalizem. "Najpomembneje je, da opreme ne ukradejo. To se je že nekajkrat zgodilo," je povedal.

Kamere kritik niso utišale
Do zdaj je bilo 54.000 volišč opremljenih s kamerami, ki jih namestijo v posebne škatle, ključ od katerih pa ima predstavnik volilne komisije. "To bodo najbolj transparentne volitve na svetu. Rusija lahko svetu da lekcijo iz demokracije," zagotavlja Masuh in pravi, da bodo morali volilne lističe šteti pred kamerami, nato pa na glas prebrati in pokazati rezultate v kamero.

Kritiki trdijo, da kamere ne bodo preprečile ponarejanja volilnih lističev in dajanja navodil državnim uslužbencem, naj volijo Putina.

Putin od agenta KGB do predsednika in premierja
Putin, nekdanji agent KGB-ja, je svoj prvi mandat kot ruski predsednik nastopil 31. decembra 1999, ko je nepričakovano odstopil Boris Jelcin in ga imenoval za svojega naslednika. Na volitvah prihodnje leto je s slabimi 53 odstotki prepričljivo slavil (najbližji zasledovalec Gjenadij Zjuganov je prejel nekaj malega več kot 23 odstotkov), leta 2004 pa je bil znova izvoljen, tokrat celo z 71 odstotki glasov.

Drugi predsedniški mandat se je končal 7. maja 2008, Putin pa zaradi ustavnih omejitev ni mogel kandidirati za tretji zaporedni mandat. V Kremelj se je preselil njegov izbranec Dmitrij Medvedjev. Po mesecih ugibanj je dvojica pred lanskimi parlamentarnimi volitvami sporočila, da se bo za predsedniški, najvišji položaj v državi, potegoval le eden izmed njiju - Putin. Medvedjevu je namenjena vloga premierja.

Obtožbe o kršitvah na parlamentarnih volitvah
Da zamenjava Putin-Medvedjev na mestih premier-predsednik ne bo potekala tako gladko, kot sta si morda zamislila, so pokazali množični protesti po decembrskih parlamentarnih volitvah, na katerih je Putinova Enotna Rusija po uradnih podatkih osvojila 49,3 odstotka glasov.

Opozicijski aktivisti so organizirali proteste in pokazali več videoposnetkov kot dokaz polnjenja volilnih skrinjic z volilnimi listi, ki so jih v korist Enotne Rusije izpolnili kar člani volilne komisije. Uradna zahteva voditeljev protestov je tako ponovitev parlamentarnih volitev, za katere pa Rusija trdi, da niso bile ukradene.