Pismo je bilo napisano na nemškem vojaškem pisalnem stroju. Stalno bo razstavljeno v Muzeju strpnosti v Los Angelesu. Foto: MMC RTV SLO
Pismo je bilo napisano na nemškem vojaškem pisalnem stroju. Stalno bo razstavljeno v Muzeju strpnosti v Los Angelesu. Foto: MMC RTV SLO
Adolf Hitler
Na podlagi pisma ne more biti jasno, ali je imel takrat Hitler v mislih koncentracijska taborišča. Foto: EPA

Pismo je na novinarski konferenci predstavil Center Simona Wiesenthala. Njegov predstavnik Marvin Hier je prepričan, da gre za enega najpomembnejših dokumentov v celotni zgodovini tretjega rajha. Še posebej je izpostavil po njegovem mnenju najpomembnejšo frazo v štiristranskem pismu - besede odstranitev Judov (v nemščini Entfernung der Juden), za kar je Hitler zapisal, da mora biti prednostna naloga vlade, poroča CNN.

"Leta 1919 je to zapisal. 22 let pozneje je to udejanjil kot kancler tretjega rajha. Odstranil je vse Jude," je dejal Hier in povedal, da je pismo našel neki ameriški vojak leta 1945 v nacističnih arhivih pri Nuerenbergu in ga prodal preprodajalcu zgodovinskih dokumentov. Center Simona Wiesenthala je pismo odkupil od zasebnega zbiratelja za 150.0000 dolarjev.

Hitler je bil star 30 let, ko je kot veteran prve svetovne vojne 16. septembra leta 1919 napisal to pismo. Takrat je deloval pri enoti nemški vojske za propagando. Pismo je napisal na zahtevo svojega nadrejenega Karla Mayrja, ki je od prihodnjega nacističnega diktatorja zahteval, da za vojaškega vohuna Adolfa Gemlicha oblikuje stališča vojske do Judov.

"Končni cilj lahko doseže le močna vlada"
V pismu je opozoril pred antisemitizomom, ki bi temeljil izključno na čustvenem dojemanju, kar vodi v pogrome, kot so jim bili priča Judje v Rusiji. Hitler da jasno vedeti, da ima večje cilje. "Končni cilj mora biti odstranitev Judov. Ta cilj lahko doseže le vlada na nacionalni ravni, in ne vlada, ki je šibka," je zapisal Hitler.

Hitler je judovstvo prepoznal ne kot religijo, ampak kot raso, ki je bila s pomočjo parjenja sposobna preživeti več tisoč let, zanimata pa jo le moč in denar. "Rezultat tega je, da nenemška rasa živi med nami s svojimi občutki, mislimi in prizadevanji, medtem ko ima enake pravice kot mi," je zapisal.

Hier je ob predstavitvi pisma pojasnil, da je to pomembno, saj ni nobenega ukaza za iztrebljenje Judov, ki bi ga podpisal Hitler. Namesto njega je to opravil njegova desna roka Herman Göring, ki je julija leta 1941 vodji nacističnega varnostnega aparata Reinhardu Heydrichu ukazal izvršitev "končne rešitve za judovsko vprašanje".