Francozi imajo v Maliju 1.700 vojakov. Foto: EPA
Francozi imajo v Maliju 1.700 vojakov. Foto: EPA
Air Algerie
Air Algerie je imel zadnjo nesrečo leta 2003, ko je njegovo letalo kmalu po vzletu strmoglavilo pri južnem alžirskem mestu Tamanrasset. Takrat sta umrla 102 človeka. Foto: EPA
Nesreče alžirskega letala ni nihče preživel
Našli razbitine alžirskega letala

Dodal je, da so francoski vojaki, ki jih je Francija napotila na prizorišče strmoglavljenja letala v Maliju okoli 50 kilometrov od meje z Burkina Fasom, v razbitinah letala družbe Air Algerie našli črno skrinjico. Vojaki so skrinjico odnesli v mesto Gao na vzhodu Malija, je še dejal Holla

nde.

Letalo MD-83 je bilo na poti iz Ouagadougouja v Alžir, ko je v četrtek zgodaj zjutraj zaradi neurja skrenilo z začrtane smeri in izginilo z radarskih zaslonov. Španska posadka letala je sporočila, da je spremenila smer poleta zaradi slabih vremenskih razmer. Takrat naj bi bile na tem območju močne nevihte.

Slabo vreme verjeten vzrok nesreče
Francoski notranji minister Bernard Cazeneuve je sporočil, da je vzrok za nesrečo letala najverjetneje vreme. "Menimo, da se je nesreča letala zgodila zaradi vremenskih pogojev," je dejal Cazeneuve. To je po njegovih besedah najverjetnejša domneva, čeprav oblasti ne izključujejo drugih mogočih vzrokov nesreče.

Francoski minister za promet Frederic Cuvillier pa je dejal, da so že na začetku izključili možnost, da bi bilo letalo sestreljeno s tal. Po njegovem mnenju je glede na stanje razbitin zelo malo verjetno, da je nesrečo kdo preživel.

Na letalu je bilo 118 potnikov in članov posadke, med njimi 54 francoskih državljanov (nekateri z dvojnim državljanstvom), 24 državljanov Burkina Fasa, osem Libanoncev, po šest Alžircev in Špancev, pet Kanadčanov, štirje Nemci ter dva Luksemburžana.

Letalo je alžirska družba skupaj s posadko najela pri zasebnem španskem letalskem prevozniku Swiftair.

Zaradi tragedije je Hollande odpovedal obisk francoskih čezmorskih ozemelj in napovedal, da bodo uporabili vsa vojaška sredstva za iskanje strmoglavljenega letala.

Dvodnevno žalovanje v Burkina Fasu
Razbitine je sicer odkrila burkinafaška vojska in čez mejo poslala svoje pripadnike, potem ko so prebivalci malijskega mesta Gossi poročali, da so videli padec letala.

"Naša skupina je potrdila, da je videla razbitine letala, popolnoma zgorele in raztresene naokoli," je povedal burkinafaški general Gilbert Diendiere in pojasnil, da so opazili tudi posmrtne ostanke. "Žal naša skupina ni opazila nikogar. Nobenega preživelega," je dodal.

Burkinafaški minister za komunikacije Alain Edouard Traore je dejal, da gre za najhujšo letalsko nesrečo v zgodovini države. Predsednik Blaise Compaore je razglasil dvodnevno žalovanje.

V iskanje razbitin so se vključila tudi francoska vojaška letala in helikopterji ZN-a, ki so na mirovni misiji v Maliju. Večina severnega dela Malija je v rokah tuareških upornikov, ki so se leta 2012 uprli proti osrednjim oblastem, s tem pa omogočili islamskih skrajnežem, da so za kratek čas zasedli večji del ozemlja, od koder so jih na začetku leta 2013 pregnali francoski vojaki v mednarodni operaciji.

Nesreče alžirskega letala ni nihče preživel
Našli razbitine alžirskega letala