Babeu je novinarjem na konferenci priznal, da je gej, a zanikal, da bi izrekel omenjene grožnje. Foto: Reuters
Babeu je novinarjem na konferenci priznal, da je gej, a zanikal, da bi izrekel omenjene grožnje. Foto: Reuters
Fotografije Paula Babeua, ki jih je medijem izročil njegov nekdanji ljubimec (na fotografiji levo). Foto: Twitter

Gre nedvomno za precej neugoden incident za Romneyja, nekdanjega guvernerja Massachusettsa, čigar kampanja je doživela že veliko vzponov in padcev.

Paul Babeu, šerif okrožja Pinal v obmejni Arizoni, je sicer zanikal, da bi on ali njegov odvetnik grozila z deportacijo, a je vseeno sestopil s predsedniškega stolčka. Babeu je na novinarski konferenci priznal, da je homoseksualec in da je imel razmerje z moškim, ki ga zdaj javno obtožuje in ga je poimenoval zgolj kot "Jose".
"Šerif Babeu je odstopil s svojega prostovoljskega položaja pri kampanji, da bi se lahko posvetil obtožbam, uperjenim proti njemu. Njegovo odločitev podpiramo," so sporočili iz Romneyjeve kampanje.

Od pomočnika do ljubimca
Časnik The Phoenix New Times je v petek poročal, da je Babeuev odvetnik Joseju izročil pravni sporazum, po katerem ne bi smel govoriti o svoji vpletenosti s šerifom. Po pisanju časnika je odvetnik Joseja tudi opozoril, da bi kakršno koli razglabljanje o njunem razmerju lahko ogrozilo njegov priseljenski status.
José je medijem izročil SMS-sporočila in skupne fotografije, pa tudi profil na gejevski spletni strani, prek katere naj bi se spoznal s šerifom. Sprva naj bi ga Babeu najel za upravljanje z njegovimi družabnimi omrežji in drugimi spletnimi zadolžitvami, pozneje pa sta se zapletla v razmerje. Neki drug arizonski časnik, The Tuscon Citizen, to celo označuje za "operacijo spolnega suženjstva".
"Vse te obtožbe, ki so se pojavile v enem teh časnikov, so bile absolutno neresnične, razen navedb o moji spolni usmerjenosti, ki so resnične. Sem gej," je dejal Babeu na tiskovni konferenci.

Vzhajajoča republikanska zvezda
Babeu je zaslovel leta 2010, ko se je pojavil v TV-kampanji senatorja Johna McCaina iz Arizone, nekdanjega republikanskega predsedniškega kandidata, v kateri poziva k strožjim ukrepom proti nezakonitemu priseljevanju.
Šerifa, ki je oster zagovornik zakona in reda in dobro znan predlagatelj priseljenske reforme, so imeli za vzhajajočo zvezdo republikancev in močnega kandidata za novembrske volitve v arizonski kongres. Babeu je tudi eden glasnejših kritikov strpne migracijske politike administracije predsednika Baracka Obame.
McCainov TV-oglas z Babeuem v glavni vlogi si lahko ogledate spodaj.