Kolindo Grabar Kitarović je v Sarajevu sprejel Mladen Ivanić, ki je poudaril prijateljske odnose med državama. Foto: Reuters
Kolindo Grabar Kitarović je v Sarajevu sprejel Mladen Ivanić, ki je poudaril prijateljske odnose med državama. Foto: Reuters
Sarajevo
Srečanje s člani predsedstva BiH-a. Foto: EPA

BiH je prva pot v tujino za novo hrvaško predsednico, ki se je v Sarajevo podala z avtomobilom, da bi, kot je dejala sama, tudi na simbolni ravni pokazala na tesno povezanost obeh držav.

"Temelj mojega odnosa do BiH-a je absolutno spoštovanje suverenosti, ozemeljske celovitosti in neodvisnosti BiH-a kot tudi popolne konstitutivnosti in enakopravnosti Bošnjakov, Srbov in Hrvatov ter kot tudi drugih narodov, ki živijo v BiH-u," je izjavila Grabar Kitarovićeva, ki jo je v Sarajevu sprejel predsedujoči predsedstvu BiH-a Mladen Ivanić, srečala pa se je tudi s preostalima članoma predsedstva Draganom Čovićem in Bakirjem Izetbegovićem.

Ni pa želela hrvaška predsednica komentirati posameznih točk deklaracije, ki jo je Hrvaški narodni zbor (HNS) sprejel v nedeljo v Mostarju, ampak je le dejala, da gre za notranje vprašanje BiH-a, o katerem naj bi se predstavniki hrvaškega naroda v BiH-u pogovarjali s predstavniki drugih narodov v okviru bosansko-hercegovskih institucij.

HNS je med drugim predlagal novo mednarodno konferenco o BiH-u in ustavne spremembe, ki naj bi oblikovale simetrično zvezno državo treh konstitutivnih narodov.

Kolinda Grabar Kitarović je pozdravila prizadevanja Bruslja za ureditev razmer v BiH-u, posebej pa britansko-nemško pobudo za institucionalne reforme v BiH-u, ki bi pospešile razvoj te države in jo približale EU-ju.

Resnični prijateljici
Predsedujoči predsedstvu BiH-a Ivanić se je zahvalil Hrvaški za močno podporo BiH-u na njegovi poti v Evropsko unijo. Spomnil je, da je pri tem imela Grabar Kitarovićeva pomembno vlogo v času, ko je pred leti vodila hrvaško diplomacijo.

Dejstvo, da je nova hrvaška predsednica izbrala ravno BiH za svoj prvi obisk v tujini, je ocenil kot pomembno znamenje, da sta državi resnični prijateljici. Za današnje pogovore je dejal, da so bili iskreni in odprti.

Grabar Kitarovićeva je še dejala, da se na današnjem srečanju v poslopju predsedstva BiH-a niso posebej pogovarjali o odprtih vprašanjih, ki jih državama ni uspelo rešiti od osamosvojitve. Gre predvsem za spor o meji med državama na morju pri Neumu.