Številni jezidi so morali zaradi prodora skrajnežev zapustiti svoje domove. Foto: Reuters
Številni jezidi so morali zaradi prodora skrajnežev zapustiti svoje domove. Foto: Reuters
Pripadnik Islamske države
Islamska država je v zadnjem času izgubila velik del ozemlja v Iraku, kar je posledica koalicijskih letalskih napadov pod vodstvom ZDA in ofenzive iraške vojske. Foto: Reuters

Organizacija za človekove pravice je sporočila, da je Islamska država organizirala sistematična posilstva, spolno suženjstvo in prisilne poroke jezidskih žensk s pripadniki skrajne skupine. Do ugotovitev so prišli z raziskavo v severnem iraškem mestu Dohuk in po pogovorih z 20 ženskami, ki jim je uspelo pobegniti iz ujetništva.

Islamska država je v lanski bliskoviti poletni ofenzivi zasedla znaten del severnega dela Iraka in v njeno nemilost so padli tudi pripadniki jezidov. Ko so skrajneži zasedli njihova območja, so od drugih ujetnikov ločili mlade ženske in najstnice.

V pogovoru za HRW je polovica od 20 žensk, ki jim je iz ujetništva uspelo pobegniti med septembrom lani in letošnjim januarjem, povedala, da so bile večkrat posiljene od več pripadnikov skupine. Skoraj vse so bile prisiljene v poroko s skrajneži, bile so večkrat prodane ali dane v darilo.

"Moški so prihajali in si nas izbirali. Ko so prišli, smo morale vstati in nato so pregledovali naša telesa. Morale smo pokazati svoje lase in tiste, ki so to zavrnile, so pretepli," je zaupalo 12-letno dekle, ki ji je uspelo pobegniti iz ujetništva, v katerem si jo je delilo sedem skrajnežev, od katerih so jo štirje večkrat posilili. "Včasih so me prodali. Včasih so me dali kot darilo. Zadnji moški je bil najhujši, saj mi je zvezal roke in noge," je še povedala.

Ženske kot vojni plen
Navedbe o spolnih zlorabah ujetnic, ki so jih posiljevali pripadniki Islamske države, so v pogovorih z organizacijo potrdili tudi številni mednarodni in lokalni humanitarni delavci. Neki lokalni zdravnik je tako povedal, da je pregledal 105 žensk, od katerih so jih skrajneži posilili 70. Vse ženske in dekleta so zaradi grozodejstev travmatizirana in potrebujejo ustrezno podporo.

Islamska država je že oktobra lani priznala, da so si zajete ženske njeni pripadniki razdelili kot vojni plen. Ob tem so pojasnili, da islam dovoljuje spolno nasilje nad nemuslimankami kot tudi njihovo pretepanje ali prodajo.

Lani avgusta se je v obroču skrajnežev na gori Sindžar na severu Iraka znašlo na tisoče pripadnikov jezidske manjšine, potem ko je Islamska država zasedla njihova mesta in vasi. Skrajneži naj bi usmrtili več moških ujetnikov, medtem ko so ženske vzeli za talke. Nekaj sto jezidom je uspelo od takrat pobegniti iz ujetništva, a mnogo jih še vedno ostaja v rokah skrajnežev v Iraku in Siriji.