Cano, katerega pravo ime je bilo Guillermo Leon Saenz, je nasledil pokojnega Manuela Marulando. Foto: EPA
Cano, katerega pravo ime je bilo Guillermo Leon Saenz, je nasledil pokojnega Manuela Marulando. Foto: EPA
Cano s svojo prepoznavno brado. Foto: EPA

Kolumbijski predsednik Juan Manuel Santos je Canovo smrt potrdil in ob tem dodal, da so s tem zadali najhujši udarec skupini, ki deluje že več desetletij. Skupino je pozval k razpustitvi.
"Želim poslati sporočilo čisto vsakemu članu te organizacije: demobilizirajte se, sicer boste končali v zaporu ali v grobu. Dosegli bomo mir."

Obrambni minister Juan Carlos Pinzon je akcijo natančno opisal in sporočil, da so vladne sile najprej zbombardirale džungelski tabor Farca v zvezni državi Cauca.
Vojaki so se nato spustili s helikopterjev, preiskali območje in v strelskem spopadu ubili Cana in številne druge pripadnike Revolucionarnih oboroženih sil Kolumbije (Farc).

Fotografije mrtvega voditelja so nato prikazali na kolumbijski televiziji.

Farc oslabljen
63-letnega Cana naj bi izsledili s prestrezanjem telefonskih pogovorov. Kolumbija je za vsako informacijo, ki bi pripeljala do njegovega prijetja, ponudila skoraj 4 milijone dolarjev nagrade.

Varnostne sile so v zadnjih letih ubile več Farcovih poveljnikov in zaprle številne druge pripadnike, s čimer so močno oslabile to organizacijo, ki navdih črpa iz marksizma. Zdaj naj bi po besedah poznavalcev Canova smrt zadala Farcu še dodatni udarec.

Cano, nekdanji akademik iz Bogote, je postal vodja Farca leta 2008, potem ko je njegov predhodnik, Manuel Marulanda, umrl zaradi srčnega napada.