Ukrajinska nacionalna garda je bila ponovno ustanovljena marca 2014. Uradno je prisegla 6. aprila po le treh tednih usposabljanja. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Ukrajinska nacionalna garda je bila ponovno ustanovljena marca 2014. Uradno je prisegla 6. aprila po le treh tednih usposabljanja. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Petro Porošenko in Vladimir Putin
Ukrajinski predsednik Petro Porošenko in Vladimir Putin se bosta sešla v petek v Milanu, kjer bosta govorila o rešitvi krize v Ukrajini. Foto: EPA
Letalo MH17 družbe Malaysia Airlines naj bi 17. julija zadela raketa zemlja-zrak. Umrlo je vseh 298 ljudi na krovu letala. Foto: MMC RTV SLO/Reuters

Kot poročajo proruski uporniki, ki so bili z Gubarevom v avtomobilu, je bil izveden napad na avtomobil. Ta je zdrsnil s ceste in se zaletel v steber. Gubarev je pri tem dobil hude poškodbe. Izgubil je zavest, trenutno je v bolnišnici v Rostovu. Gubarev je imel veliko vlogo pri mobilizaciji proruskih upornikov v Donecku in se tudi samooklical za guvernerja regije.

5. septembra je bilo sicer med ukrajinsko oblastjo in uporniki na vzhodu države doseženo soglasje o miru, čeprav orožje ponekod še vedno ni utihnilo. V zadnjih 24 urah sta v spopadih umrla civilist in ukrajinski vojak. Po večmesečnih bojih, v katerih je umrlo več kot 3.600 ljudi, mednarodna skupnost upa na skorajšnjo umiritev položaja na vzhodu Ukrajine.

Uporniki pripravljeni na sodelovanje
Proruski uporniki so med drugim izrazili pripravljenost za sodelovanje z mednarodno nemško-francosko opazovalno misijo. "Politično gledano absolutno ne nasprotujemo temu, da Organizacija za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse) nadzira stanje z brezpilotnimi letali," je danes v Donecku dejal eden izmed voditeljev upornikov Andrej Purgin.

Purgin je ob tem še dodal, da je za dosego nekega dogovora treba doreči še "številna tehnična vprašanja". In prav zato Ovsejeva brezpilotna letala ne bi smela biti uporabljana za izvidniške namene ukrajinske vojske.

Porošenko in Putin v petek iz oči v oči
Ukrajinski predsednik Petro Porošenko se bo v petek v Milanu sešel z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom, s katerim bosta govorila o krizi v Ukrajini. "Ne delam si nikakršnih utvar. Pogovori ne bodo lahki, a sem pripravljen na njih."

Kijev je potrdil, da se ruske čete res umikajo z območij blizu rusko-ukrajinske meje, kot je konec tedna ukazal Putin. Več kot 17.000 vojakov se je tako začelo umikati z območij blizu meje z Ukrajino, kjer so sodelovali v vojaških vajah. A za zdaj ostaja nejasno, koliko ruskih vojakov ostaja blizu vzhodne Ukrajine, kjer se posamezni krvavi spopadi med vladnimi silami in proruskimi uporniki nadaljujejo.

Vojaki zahtevajo demobilizacijo ali zvišanje plače
Medtem pa je pred sedežem ukrajinskega predsednika Porošenka v Kijevu protestiralo okoli 200 pripadnikov ukrajinske narodne garde. "Demobilizacija" in "Vsi za enega, eden za vse", sta bila slogana, ki so ju vzklikali vojaki, pri tem so zahtevali višje plačilo, v nasprotnem pa grozili z vrnitvijo domov. "Državi sem služil še dodatnega pol leta. Kdo smo mi: profesionalni vojaki? Zakaj smo potem še vedno plačani 11,5 dolarja na mesec? Pokažite nam dokument, ki pravi, da smo lahko na terenu še dalj časa," je dejal neimenovani vojak po poročanju ruske agencije Itar-Tass.

Za obrambnega ministra predlaga vodjo narodne garde
Porošenko pa ima v zadnjem času tudi smolo z obrambnimi ministri, saj je v nedeljo odstopil že tretji, Valerij Geletej. Ukrajinski predsednik je na mesto obrambnega ministra predlagal vodjo ukrajinske narodne garde Stepana Poltoraka. Ukrajinski parlament bi lahko novega ministra potrdil že v torek. Med drugim so mu očitali varnostne napake, zaradi katerih vladne sile na nemirnem vzhodu države vsak dan opažajo izgube. Geletej je bil med drugim tudi tarča kritik, ko je pred kratkim javno spregovoril o tem, kako države članice Nata dobavljajo orožje ukrajinskim vladnim silam.

Nekateri analitiki poudarjajo, da je 49-letni Poltorak v vojaški srenji izjemno spoštovan in predstavlja politično varno izbiro. "Poltorak je preobrazil narodno gardo iz prostovoljne organizacije v pravo vojsko," je dejal obrambni analitik iz Kijeva Georgij Mančulenko.

Dovolili dostop do prizorišča strmoglavljenja letala
Z vzhoda Ukrajine prihaja danes še en obetajoč znak, da se razmere tam dejansko počasi umirjajo. Proruski uporniki so namreč mednarodnim preiskovalcem znova dovolili dostop do prizorišča julijskega strmoglavljenja malezijskega letala. Kljub občasnemu obstreljevanju se je tako danes znova nadaljevalo iskanje posmrtnih ostankov.

Kot je sporočil tiskovni predstavnik nizozemskega pravosodnega ministrstva Jean Fransman, so del ekipe Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse), ki je na prizorišče prispela danes, tudi štirje nizozemski preiskovalci. Na prizorišču tragedije še naprej iščejo posmrtne ostanke 298 žrtev strmoglavljenja in njihove osebne predmete. Identifikacijo žrtev in preiskavo nesreče vodi Nizozemska, saj sta bili kar dve tretjini žrtev iz te države. Do zdaj so identificirali 272 ubitih.