Lažna univerza je imela tudi spletno stran z vsemi potrebnimi podatki. Foto: University of Farmington
Lažna univerza je imela tudi spletno stran z vsemi potrebnimi podatki. Foto: University of Farmington

Univerzo Farmington (University of Farmington), ki naj bi imela sedež v zvezni državi Michigan, so vodili agentje pod krinko z ministrstva za domovinsko varnost, da bi razkrili prevaro priseljencev, znano kot "plačaj in ostani". Tožilstvo trdi, da so tisti, ki so se vpisali, vedeli, da univerza ni zakonita, indijske oblasti pa po drugi strani pravijo, da so študente pretentali.

V soboto je indijsko ministrstvo za zunanje zadeve tako ameriškemu veleposlaništvu v Delhiju izročilo protestno noto, v kateri izražajo zaskrbljenost nad aretacijami in zahtevajo konzularni dostop do aretiranih. "Ponovili smo, da nas skrbi za dostojanstvo in dobrobit pridržanih študentov ter da je nujen takojšen konzularni dostop indijskih oblasti do njih," so po navedbah BBC-ja sporočili z ministrstva.

Lažna univerza je bila vzpostavljena leta 2015, da bi poskusili ujeti tuje državljane, ki so sprva v ZDA pripotovali s študentskimi vizumi in hoteli ostati v državi. Spletna stran UF-ja je prikazovala fotografije študentov v predavalnicah, knjižnici in vrtovih kampusa.

Ob tem so oglaševali šolnine za dodiplomske študente po 8.500 dolarjev letno oz. 11.000 dolarjev letno za podiplomske študente. Univerza je imela poleg tega tudi lažno stran na Facebooku s koledarjem dogodkov.

A kot je razkrila sodna dokumentacija, so bili uslužbenci UF-ja v resnici tajni agentje Agencije za priseljevanje in carine (ICE), "kampus" pa je bila pisarna v poslovnem parku v predmestju Detroita.

So bili pretentani?

Ovadbe navajajo, da so študenti vedeli, da je celotna zadeva nezakonita in so lažno univerzo uporabljali zgolj kot krinko, da so v zameno za plačilo fiktivne šolnine lahko ostali v državi zakonito kot študenti.

Aretiranim študentom zdaj v primeru obsodbe preti deportacija. Ločeno so ameriške oblasti ovadile še osem ljudi, ki naj bi študente novačili.

Indijska vlada zavrača ameriško interpretacijo dogodkov in trdi, da bi študentje lahko bili pretentani z vpisom. "ZDA smo pozvali, naj delijo z nami vse podrobnosti in stanje študentov, naj jih čim prej izpustijo in naj se ne zatečejo k deportaciji proti njihovi volji," so sporočili z indijskega ministrstva za zunanje zadeve.

Tudi v ZDA kar nekaj odvetnikov, specializiranih za imigracije, meni, da je vlada v vpis na lažno univerzo pretentala nedolžne tujce.