Ahmadinedžad je ob obletnici revolucije napovedal nove jedrske projekte. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Ahmadinedžad je ob obletnici revolucije napovedal nove jedrske projekte. Foto: MMC RTV SLO/Reuters

"Svet bo v prihodnjih dneh priča slavnostni predstavitvi naših jedrskih podvigov," je Ahmadinedžad nagovoril zbrano množico na trgu Azad. Zbrani ljudje, ki so v rokah držali podobo vrhovnega voditelja ajatole Alija Hameneja, so vzklikali "Smrt Izraelu" in "Smrt ZDA".

Pred dobrim tednom dni je namreč ameriški obrambni minister Leon E. Panetta dejal, da naj bi imel Izrael namen napasti Iran, zaradi spornega jedrskega programa. Izrael prav tako Zahodu očita, da je premalo odločen glede zaustavitve iranskega plemenitenja urana v vojaške namene, pa čeprav so zunanji ministri držav članic EU-ja 23. januarja sprejeli dodatne ukrepe proti Iranu, ki predvidevajo postopno prepoved izvoza iranske surove nafte v EU od 1. julija.
"Pravijo, da se želijo z nami pogovarjati. S tem se strinjamo, vedno smo bili pripravljeni na pogovore, a znotraj pravnega okvira in medsebojnega spoštovanja," je dejal Ahmadinedžad. Slovesnosti ob 33. obletnici, ki so potekale v več kot 850 iranskih mestih, se je udeležilo več milijonov ljudi.

Napoved "bolečega" udarca ob morebitnem napadu
Ahmadinedžad je ob govoricah o napadu Izraela na Iran naznanil "boleč" odgovor tako ZDA kot Izraelu. "Če nas bo napadel sionistični režim (Izrael), ga bomo spremenili v prah," je dejal vodja iranske revolucionarne garde Mohamad Širdel. "Več tisoč naših raket bo usmerjenih v Izrael in 40 vojaških oporišč ZDA."

Iran naj bi ponarejal gospodarsko statistiko
V svojem govoru je iranski predsednik pozval voditelje arabskih držav, da se zavedajo "spletk" ZDA. "Vse, kar ZDA hočejo, je ohranitev sionističnega režima in (arabski) voditelji bi morali vedeti, da ZDA niso zvest prijatelj," je poudaril iranski predsednik, kjer so ob današnji obletnici razstavili ogromno maketo ameriškega brezpilotnega letala, ki naj bi ga Iran v začetku lanskega decembra sestrelil v svojem zračnem prostoru in je postal nekakšen simbol upora proti ZDA.

Pretežni del iranskega gospodarstva sloni na izvozu nafte (60 odstotkov). Hrano, kot je drobnica in riž, pa uvaža. In čeprav naj bi se zaradi sankcij zoper Iran inflacija že dvignila za 20 odstotkov, je Ahmadinedžad zatrdil, da gospodarstvo "cveti". Kritiki so v preteklosti obtožili vlado, da ponareja gospodarsko statistiko: "Za težke čase smo prihranili okoli 30 milijard dolarjev. Iranski izvoz surovin, ki ni povezan z nafto, bo do marca letos presegel 43 milijard dolarjev ... uvoz surovin v Iran pa je v preteklih desetih mesecih padel za deset odstotkov."