Iran zagotavlja, da bo bogatil uran izključno za potrebe raziskovalnega medicinskega reaktorja. Foto: EPA
Iran zagotavlja, da bo bogatil uran izključno za potrebe raziskovalnega medicinskega reaktorja. Foto: EPA

V sporočilu vodje Mednarodne agencije za jedrsko energijo Jukija Amano je zapisano, da je Iran za pridobivanje visoko obogatenega urana prilagodil le 164 centrifug, kar je le majhen del od več tisočih iranskih centrifug. Amano je zapisal, da je zaskbljen nad poznim obvestilom o bogatenju urana, kar bo samo še spodbudilo sume, da je končni cilj Teherana jedrska bomba.

Velik napredek v procesu obogatitve
Iran je do zdaj bogatil svoj uran do 3,5 odstotka, za svoje raziskovalne reaktorje v medicinske namene pa potrebuje 20-odstotno obogateni uran. Za izdelavo jedrske bombe je potreben najmanj 90-odstotno obogateni uran. Zaenkrat bo celotni proces pridobivanja 20-odstotno obogatenega urana potekal v jedrskem obratu Natanz.

Teheran je IAEA o nadgradnji jedrskih postopkov obvestil šele v ponedeljek. Inšpektorji so v Natanz prišli v sredo, kjer so prilagodili nadzorni sistem, medtem ko so Iranci začeli izvajati prve priprave na test novega obogatitvenega procesa.

Izmenjava goriva le v Iranu
Medtem, ko ZDA in ostale zahodne sile grozijo z novimi sankcijami proti Iranu, je slednji izrazil pripravljenost na izmenjavo nizkoobogatenega urana v zameno za medicinsko uporabnega, ki bi ga obogatili v tujini. Vendar pri tem vlada Mahmuda Ahmadinedžada vztraja, da mora priiti do menjav na iranskem ozemlju, kar je nesprejemljiv pogoj za zahodne države.

Aretacije pred obletnico revolucije
Iranske oblasti so v prestolnici aretirale več opozicijskih aktivistov, ki so se pripravljali na protivladne proteste, s katerimi želijo v četrtek pospremiti 31. obletnico islamske revolucije. Oblasti so protestnike opozorile, da ob obletnici ne bodo dopustile nikakršnih izgredov, medtem ko opozicijski voditelji pozivajo k čim večji udeležbi na protestih.