Fotografija Rigijeve pakistanske osebne izkaznice, ki so jo iranske oblasti zasegle februarja ob aretaciji. Pakistansko notranje ministrstvo je sicer zatrdilo, da je izkaznica ponarejena. Foto: EPA
Fotografija Rigijeve pakistanske osebne izkaznice, ki so jo iranske oblasti zasegle februarja ob aretaciji. Pakistansko notranje ministrstvo je sicer zatrdilo, da je izkaznica ponarejena. Foto: EPA

Rigija so konec februarja aretirali med poletom iz Dubaja v Kirgizijo, in to le 24 ur zatem, ko je obiskal ameriško oporišče v Afganistanu. Pred aretacijo so ga iranski agenti iskali pet mesecev, sicer pa je bil Teheran na lovu za njim več let. Veljal je za enega najbolj iskanih iranskih ubežnikov.

Bil je vodja skupine Džundala (v prevodu Božji vojaki), ki so jo leta 2002 ustanovili v obubožani provinci Sistan-Balučistan na jugovzhodu Iran. Njen cilj je zaščiti tamkajšnjo baluško manjšino, njene človekove pravice, kulturo in vero. Skupina naj bi imela oporišče v sosednjem Pakistanu, od koder naj bi po trditvah Teherana izvajala smrtonosne napade v Iranu.

Sistan-Balučistan - pozabljen od sveta
Rigi naj bi imel po trditvah iranskih oblasti stike z obveščevalnimi službami Pakistana, Velike Britanije in ZDA, obtožen pa je bil izvedbe vrste napadov v Sistan-Balučistanu. Rigi naj bi vztrajal, da si Džundala ne prizadeva za odcepitev od Irana, nasilje pa naj bi bilo nujno, da opozori na diskriminacijo, s katero se spopada baluška manjšina. Trdijo, da jih, ker pripadajo sunitski veji islama, kot manjšino v pretežno šiitski državi oblasti ves čas preganjajo. Sistan-Balučistan sicer velja za najmanj razvito, najrevnejšo in najmanj poseljeno iransko pokrajino.

Skupina Džundala je prevzela odgovornost za bombni napad, v katerem je bilo oktobra lani v tej provinci ubitih več kot 40 ljudi, med njimi 15 visokih predstavnikov elitne iranske Revolucionarne garde. Uradni Teheran je prepričan, da so Rigi in njegovi uporniki odgovorni tudi za tihotapljenje mamil, ugrabitve ter oborožene napade na vojsko, policijo in civiliste.

Rigija so usmrtili manj kot mesec dni po tem, ko so zaradi obtožb o terorizmu usmrtili tudi njegovega brata Abdolhamida. Na smrt ga je obsodilo posebno revolucionarno sodišče v Teheranu.