Prebivalci vzhodnega Mosula so lahko praznovali prvi bajram po več letih vladavine IS-a. Foto: Reuters
Prebivalci vzhodnega Mosula so lahko praznovali prvi bajram po več letih vladavine IS-a. Foto: Reuters
Zahodni Mosul
Spopadi na zahodnem delu Mosula za seboj puščajo razdejanje. Mesto naj bi bilo dokončno osvobojeno v nekaj dneh. Foto: Reuters
Grand al Nuri
Fotografija iraške vojske prikazuje preostanke znamenite mošeje Grand al Nuri, v kateri je leta 2014 IS-ov voditelj Al Bagdadi razglasil kalifat. V sredo je IS mošejo porušil. Foto: Reuters
Pomiloščeni bojevniki IS-a
Pomiloščeni bojevniki IS-a v Raki, ki naj ne bi bili odgovorni za smrti civilistov. Foto: Reuters

V vzhodnem delu mesta so se ob praznovanju bajrama zbrali odrasli in otroci, ki so se igrali s plastičnimi pištolami. Te so bile ene izmed redkih igrač, ki jih je IS dovoljeval, igrače z obrazi so bile prepovedane.

Skrajneži so ob vpeljevanju skrajno radikalnih pravil otroke navajali na boj od samega začetka, učenje matematike je potekalo s seštevanjem bomb in metkov, poroča Reuters.

Bajramske molitve so sicer bile dovoljene, ne pa tudi slavje ob prazniku. Za nekatere je bajramsko vzdušje sicer pokvarilo uničenje zgodovinske 850-letne mošeje Grand al Nuri, ki so jo pripadniki IS-ja razstrelili v sredo.

Hudi spopadi na zahodu Mosula
Iraške sile so vzhodni del mesta po 100 dneh boja osvobodile januarja letos, zdaj pa se z IS-jem spopadajo še na zahodu. "Medtem ko so naše herojske sile blizu razglasitvi zmage nad IS-jem, vam želim iskrene čestitke ob bajramu," je izjavil iraški premier Haider Al Abadi.

Na zahodu oziroma v strogem centru mesta je še okoli zadnjih 350 pripadnikov t. i. Islamske države. General protiterorističnih enot Sami Al Ariti pričakuje, da bo bitka za mesto končana v nekaj dneh.

Bojevanje v historičnem mestnem jedru s prepredenimi ozkimi ulicami na zahodnem bregu reke Tigris vodijo ameriške enote za mestno vojskovanje. Po besedah Aritija je za bojno črto IS-ja še vsaj 50.000 civilistov, čeprav so jih v preteklih dneh več sto že osvobodili.

Po besedah osvobojenih posameznikov so civilisti v mestnem jedru brez vode, hrane in zdravil ujeti v razpadajočih hišah. IS civilistom ne dovoli odhoda, saj jih uporabljajo za živi ščit, več sto so jih med poskusi pobega v preteklih treh tednih ubili.

Območje pod nadzorom IS-ja je veliko le še dva kvadratna kilometra, vendar se tam boji odvijajo s strašno intenzivnostjo, poroča Deutsche Welle. Humanitarne organizacije opozarjajo, da so življenja civilistov v spopadih izjemno ogrožena.

Ljudski svet Rake pomilostil nižje pripadnike IS-ja
V sirski Raki, kjer je IS prav tako pred kapitulacijo, je mestni ljudski svet pomilostil 83 borcev IS-ja nižjega položaja, poroča Al Džazira. V izjavi so dejali, da gre za gesto dobre volje za promocijo stabilnosti v regiji.

"Imam sedem otrok. Nisem imel izbire, moral sem sodelovati. Za svoje delo so mi plačali 115 dolarjev (103 evre) mesečno," je dejal eden od pomiloščenih, 43-letni Abdel Rahman Kalas, ki je delal na IS-jevem oddelku za terjatve davkov prebivalcev Rake.

Sirske demokratične sile, ki jih podpirajo ZDA, predvidevajo, da bo bitka za Rako končana v nekaj mesecih. Ena izmed vodij mestnega ljudskega sveta, Leila Mustafa, je dejala, da si 83 borcev "rok ni omadeževalo s krvjo", najmlajši pripadnik je bil star le 14 let. Dodala je, da nikakor ne nameravajo pomilostiti morilcev in vojščakov IS-ja, ki so pobijali civiliste. Mestni ljudski svet naj bi po osvoboditvi prevzel nadzor nad mestom Rako.

Sirska vlada je v ločeni izjava oznanila, da je ob ramazanu izpustila 672 pripornikov, pripadnikov IS-ja, še poroča Al Džazira.