Kurdskim silam so pri osvoboditvi Kobaneja ključno pomagali koalicijski zračni napadi. Foto: EPA
Kurdskim silam so pri osvoboditvi Kobaneja ključno pomagali koalicijski zračni napadi. Foto: EPA
Kendži Goto
Goto naj bi prišel v Sirijo reševati svojega prijatelja Haruno Jukavo, ki so ga skrajneži usmrtili prejšnji teden. Foto: Reuters

Srditi boji za mesto ob meji s Turčijo so potekali od konca poletja in v ponedeljek so kurdske sile sporočile, da je Kobane osvobojen. Gre za pomembno simbolično in strateško zmago nad skrajno sunitsko skupino, ki nadzoruje znaten del ozemlja v Siriji in Iraku. S to zmago številni pričakujejo ustavitev osvajalskega pohoda skrajnežev.

Visoki predstavnik ameriškega zunanjega ministrstva je dejal, da je poraz močno načel moralo med džihadisti, čeprav je hkrati opozoril, da so borci Islamske države zelo "prilagodljivi in trpežni", zato še ni razloga, da bi razglasili zmago. Po njegovih besedah so ZDA in koalicija 60 držav trenutno v prvi fazi večletne kampanje.

Kot je še pojasnil, so islamski borci kljub boljši oborožitvi, ki so jo zasegli sirski in iraški vojski, utrpeli hude izgube. Med ubitimi tujimi borci so Avstralci, Belgijci, Kanadčani in Čečeni. Sam je prepričan, da je imela bitka za Kobane tudi pomembno sporočilno vrednost zlasti za mlade borce, ki prihajajo iz tujine. Skupina je celo usmrtila več tujih borcev, ker niso ubogali ukazov, da morajo v boje v Kobane.

Jordanija pripravljena izpustiti iraško teroristko
Skrajneži Islamske države so v videoposnetku, objavljenem na svetovnem spletu, zagrozili, da bodo v 24 urah ubili še drugega japonskega talca. Japonski premier Šinzo Abe je njihovo grožnjo označil za odvratno dejanje in zatrdil, da si še naprej trudijo za njegovo osvoboditev.

Na posnetku, objavljenem v torek pozno zvečer, naj bi bil glas japonskega novinarja Kendžija Gota, ki prosi jordansko in japonsko vlado, naj izvedeta zamenjavo zapornice in mu s tem rešita življenje, poročajo tuje tiskovne agencije. Goto pove, da bodo džihadisti ubili njega in jordanskega vojaškega pilota, ki je bil zajet v Siriji, če Jordanija v 24 urah ne bo izpustila obsojene teroristke Sadžide Al Rišavi. Kot je sporočila Jordanija, je pripravljena izročiti Al Rašijevo, v zamenjavo za ugrabljenega jordanskega pilota.

Iračanka Al Rišavijeva je bila obsojena na smrt zaradi sodelovanja v seriji napadov v jordanski prestolnici Aman, v katerih je bilo ubitih 60 ljudi. Izvedla naj bi samomorilski napad, vendar njena bomba ni eksplodirala.

"Ona zame, preprosta zamenjava. Dodatno odlašanje jordanske vlade bo pomenilo, da bodo odgovorni za smrt pilota in nato še za mojo. Imam samo še 24 ur življenja, pilot pa še manj," je na posnetku dejal Goto. Islamska država je v nedeljo prevzela odgovornost za obglavljenje prvega japonskega talca Hurane Jukave.