Palestinci ostajajo zavezani boju za priznanje. Foto: EPA
Palestinci ostajajo zavezani boju za priznanje. Foto: EPA

"Islandija je prva država zahodne Evrope, ki je storila korak naprej," je povedal islandski zunanji minister Ossur Skarphedinsson, ki mu je pozitiven izid glasovanja dal pooblastila za uradno razglasitev v imenu vlade. Še predtem naj bi se sicer Skarphedinsson o tej potezi pogovoril z drugimi nordijskimi državami.

Resolucija, ki je sovpadla z ZN-ovim dnevom solidarnosti s palestinskim ljudstvom, priznava Palestinsko osvobodilno organizacijo (PLO) kot pravno avtoriteto palestinske države ter ob tem poziva Izrael in Palestino k mirovnemu dogovoru.
ZDA grozijo z vetom
Do islandskega izglasovanja priznanja prihaja nedolgo zatem, ko je Palestina postala članica ZN-ove kulturne organizacije Unesco. Islandija je bila med 11 evropskimi članicami Unesca, ki je to podprla.
Kljub temu pa je Palestina še vedno daleč od polnopravnega članstva v ZN-u, saj ji najverjetneje ne bi uspelo zagotoviti 9 od 15 glasov podpore v Varnostnem svetu ZN-a. Poleg tega so ZDA že takoj napovedale, da bodo dale veto na vse odločitve sveta, ki bi kakor koli podpiral članstvo Palestine v ZN oz. jo prepoznaval kot neodvisno državo.

Medtem pa se je palestinski voditelj Mahmud Abas v sporočilu ZN-u še enkrat zavezal palestinski odločitvi potegovanja za članstvo, češ da je to njihova "zakonita pravica", temelječa na ZN-ovi resoluciji iz leta 1947.