Italijanske oblasti prestrežene imigrante, ki želijo v Evropo da bi pobegnili pred slabimi razmerami v svojih državah, izroča Libiji kjer živijo v nečloveških pogojih. Foto: Reuters
Italijanske oblasti prestrežene imigrante, ki želijo v Evropo da bi pobegnili pred slabimi razmerami v svojih državah, izroča Libiji kjer živijo v nečloveških pogojih. Foto: Reuters

Organizacija za človekove pravice v svojem poročilu navaja, da Italija prestrežene afriške imigrante in prosilce za azil nasilno vrača Libiji, ne da bi preverila, ali so med potniki begunci, bolni ali ranjeni, noseče ženske ali mladoletniki ali če bi bili imigranti lahko upravičeni do statusa begunca.

"Takšna politika predstavlja jasno kršitev zakonskih obveznosti Italije, to je, da ne vrača ljudi na območja, kjer bi bila njihova življenja ali svoboščine ogroženi ali kjer bi jih lahko mučili," piše v poročilu, ki je nastalo na podlagi pogovorov z 91 imigranti v Italiji in na Malti.

ZN kritiziral dogovor Tripoli-Rim
Italija in Libija sta sklenili dogovor, da lahko italijanske ladje prestrezajo ladje z nezakonitimi priseljenci, večina jih je iz Somalije in Eritreje, in jih vračajo v Libijo, ne da bi najprej preverile, ali bi bili imigranti upravičeni do azila. Dogovor je že kritiziral Visoki komisariat Združenih narodov za begunce.

Strožja politika italijanskega premierja Silvia Berlusconija je razdelila koalicijo in sprožila spor med Rimom in Evropsko komisijo, ki je nameravala sprožiti preiskavo dogovora med Rimom in Tripolijem. Berlusconi je takoj zagrozil, da bo ustavil vse posle z EU-jem.

HRW: EU naj ukrepa
HRW Evropsko unijo poziva, naj zagotovi spoštovanje pravice do azila in se "odpovedo vračanju Nelibijcev proti Libiji, dokler ne bo način, na katerega ta država ravna z imigranti, prosilci za azil in begunci, v skladu z mednarodnimi standardi". Od libijskih oblasti pa zahteva izboljšanje "obžalovanja vrednih razmer v priporih in vzpostavitev postopkov za prosilce za azil, ki bodo v skladu z mednarodnimi standardi".