Cerkev italijansko blagajno vsako leto prikrajša za tri milijarde evrov, trdijo tisti, ki nasprotujejo posebnim davčnim olajšavam. Foto: EPA
Cerkev italijansko blagajno vsako leto prikrajša za tri milijarde evrov, trdijo tisti, ki nasprotujejo posebnim davčnim olajšavam. Foto: EPA

Mario Staderini, voditelj stranke Radikalni Italijani, vodi zadnje proteste in predlaga, da parlament Vatikanu ukine izjemo pri plačevanju davka na lastnino. Protestniki trdijo, da cerkveno neplačevanje davka na lastnino ob drugih cerkvenih davčnih ugodnostih italijansko državno blagajno vsako leto prikrajša za tri milijarde evrov, poroča The Independent.

Za 6. september napovedana splošna stavka
Največja italijanska sindikalna zveza CGIL je zaradi varčevalnih ukrepov vlade za 6. september napovedala osemurno splošno stavko. V CGIL-u varčevalni sveženj označujejo kot socialno nepravičen in neučinkovit, saj ne predvideva nikakršnih ukrepov za spodbujanje gospodarske rasti in zaposlovanja, ampak zgolj dodatno krčenje prihodkov gospodinjstev z uvajanjem novih davkov. Prepričani so, da bodo ukrepi privedli državo v recesijo in načeli družbeno kohezijo le zato, da bi ubranili bogastvo ter interese, ki vlado držijo na oblasti.

Taka vsota, tako trdijo, je v času, ko so Italijani prisiljeni plačevati več za osnovno zdravstvo in se krčijo pokojnine, nesprejemljiva. Uvodnik v katoliškem časniku L'Avvenier trdi, da izjeme pri plačevanju davkov, ki jih uživa Cerkev, niso poseben primer, temveč le ugodnost, ki jo uživajo vse neprofitne institucije.

"Vatikan, ti plačaj varčevalne ukrepe"
Podporo Staderinijevemu predlogu Italijani izražajo tudi na Facebooku, kjer ima skupina "Vatikan, ti plačaj varčevalne ukrepe" že 100.000 privržencev.

Cerkvi ni treba plačevati davka za okoli 100.000 posesti, ki so klasificirane kot neprofitne, med njimi je 8.779 šol, 26.300 cerkvenih struktur ter 4.714 bolnišnic in klinik. Polemika se vrti predvsem glede vprašanja, ali bi morali posle, ki jih vodi Cerkev, šteti pod profitne dejavnosti in bi torej morali biti obdavčeni.

Olajšave so pomoč države
Izjeme pri plačevanju davkov, ki jih je leta 2005 kljub številnim kritikam uvedla desnosredinska vlada italijanskega premierja Silvia Berlusconija, je pod drobnogled vzela tudi Evropska unija. Oktobra lani je evropski komisar za konkurenčnost Joaquin Almunia dejal, da Evropska komisija sumi, da davčne izjeme pomenijo pomoč države, kar je v nasprotju z zakonodajo EU-ja.