Berlusconi si želi
Berlusconi si želi "neposlušne" sodnike "pokoriti" z reformo sodnega sistema Foto: EPA

Demonstracije pod geslom Zakon je enak za vse so pripravili t. i. vijolični odbori. Ti so se v znak protesta proti zakonom, ki naj bi premierja obvarovali pred sodnimi postopki, organizirali na svetovnem spletu prek blogov in družabnih strani. Podoben protest decembra lani je imel nepričakovano veliko udeležbo, množičen je tudi današnji, je za Radio Slovenija poročala rimska dopisnica Mojca Širok.

Reforma bi varovala Berlusconija
Z reformo se želi Berlusconi obvarovati pred sodnimi postopki, ki proti njemu potekajo zaradi različnih obtožb, med njimi tudi zaradi korupcije. Novi, t. i. zakon o upravičeni odsotnosti na sodnih procesih, ki ga mora za poslansko zbornico potrditi še senat, naj bi premierju in njegovim ministrom omogočil, da se brez dovoljenja sodnika sojenja ne udeležijo, je poročal Radio Slovenija.

Berlusconi, ki je v preteklosti večkrat obtožil sodnike, da proti njemu vodijo "politično motiviran lov na čarovnice", se je v petek znova znesel nad italijanskimi sodniki, ki jih je primerjal s talibani in obtožil, da so si prisvojili oblast. "Smo v procesu reforme pravosodnega sistem. Mislim, da to talibanom v sodstvu ne bo všeč. Suverenost ne pripada več ljudstvu, temveč tožilcem," je dejal.

Reforma med drugim vključuje zakon o skrajšanju sodnih postopkov na največ 10 let, ki ga je konec januarja sprejel senat. Zaradi retroaktivnosti bo zakon končal sodne procese proti Berlusconiju; dva procesa zaradi korupcije in procese zaradi davčne utaje. Opozicija trdi, da je zakon le še eden izmed mnogih, ki naj bi Berlusconija obvarovali pred sodnim preganjanjem.

Sojenje zaradi podkupovanja se nadaljuje
Kljub številnim Berlusconijevim poskusom, da bi ustavil sodne procese proti sebi, pa se v Milanu proti njemu nadaljuje sojenje zaradi domnevnega plačila podkupnine britanskemu odvetniku. Sodišče v Milanu je zavrnilo zahtevo Berlusconijevega odvetnika, da se opusti postopek proti premierju, potem ko je vrhovno sodišče v Rimu v četrtek zaradi zastaranja opustilo primer proti nekdanjemu Berlusconijevemu odvetniku Davidu Millsu. Britanski odvetnik se je pritožil na štiri in pol leta zaporne kazni, ki jo je sodišče izreklo 17. februarja lani, ker naj bi od Berlusconija prejel podkupnino v višini 440.000 evrov za lažno pričanje na dveh sojenjih sredi 90. let 20. stoletja.