Olmert je z nasmehom na ustih stisnil roko predstavnika države, ki mu bo pomagala ohraniti premoč v regiji. Foto: EPA
Olmert je z nasmehom na ustih stisnil roko predstavnika države, ki mu bo pomagala ohraniti premoč v regiji. Foto: EPA
Izraelski vojaki
Izraelska vojska bo morala večino orožja kupiti od ameriških proizvajalcev. Foto: EPA

Dogovor predvideva, da naj bi ZDA Izraelu zagotovile za 30 milijard dolarjev vojaške pomoči, kar je kar 25 odstotkov več, kot Izrael od ZDA prejema zdaj. Prvo nakazilo 2,5 milijarde dolarjev naj bi ZDA izvedle v začetku oktobra letos.

Denar mora Izrael porabiti za nakup vojaške opreme, ki jo proizvaja ameriška obrambna industrija, nekaj denarja, približno 26 odstotkov, pa lahko porabijo za nakup opreme tamkajšnjih proizvajalcev.

Izrael krepi moč v regiji
Izraelski premier Ehud Olmert je povedal, da bo omenjena pomoč njegovi državi omogočila, da ohrani vojaško premoč nad drugimi državami na Bližnjem vzhodu, iz Bele hiše pa so sporočili, da je njihova pomoč zaveznikom na Bližnjem vzhodu namenjena zmanjševanju moči Irana v regiji.

Izraelski premier je Burnsa že pred dokončnim podpisom dogovora prosil, naj se v njegovem imenu zahvali predsedniku Georgeu Bushu in zunanji ministrici Condoleezzi Rice za njuno prizadevanje za izpeljavo dogovora. "Dogovor o pomoči je izjemno pomemben za Izrael in znova dokazuje globoko vez med državama ter odločenost ZDA, da pripomorejo k varnosti Izraela," Olmert ni mogel prikriti svojega navdušenja.

Ameriški denar razpršen po Bližnjem vzhodu
ZDA so prejšnji mesec že obljubile pomoč Savdski Arabiji in Egiptu ter nekaterim drugim bližnjevzhodnim državam. Savdska Arabija naj bi prejela 20 milijard dolarjev, Egipt 13 milijard, 20 milijard zelencev pa si bodo med seboj razdelili Katar, Bahrainm, Oman in Združeni arabski emirati.