Dubajska palma je namenjena le najpetičnejšim gostom, italijanska pa naj bi bila dostopna tudi povprečno globokemu žepu. Foto: EPA
Dubajska palma je namenjena le najpetičnejšim gostom, italijanska pa naj bi bila dostopna tudi povprečno globokemu žepu. Foto: EPA

Kot poroča britanski Telegraph, bodo na otoku, ki bo imel kilometer premera, po dubajskem vzoru znamenitega Palm Džumeiraha zgradili hotele, vile, trgovine, parke in pristanišče, v katerem se bodo zaradi globine vode lahko ustavljale tudi največje turistične križarke, ki so v Jadranskem morju že stalnice.

Časopis sicer omenja, da se turistične križarke ustavljajo v Benetkah, Črni gori, Grčiji in na Hrvaškem, Slovencem pa je dobro znano, da veliko premožnih turistov (vsaj za en dan) obišče tudi našo obalo, zahvaljujoč koprskemu pristanišču, v katerem se zasidrajo ogromni "plavajoči hoteli".

Pridobitev za celoten Jadran?
Italijanski umetni otok bo ležal tri morske milje (5,5 kilometra) stran od mesta Riccione, ki ob Riminiju velja za glavno letovišče na severni italijanski jadranski obali; na hrvaški strani na skoraj enaki geografski dolžini leži mesto Zadar. Naložba bo vredna okoli milijardo evrov.

Čeprav se pojavljajo primerjave s slavnima umetnima turističnima otokoma v obliki palme The World in Palm Džumeirah, ki ležita v dubajskem zalivu, pa Italijani pojasnjujejo, da njihova različica ne bo namenjena bogatašem in zvezdnikom, ampak čisto povprečnim turistom.

Glavna zagovornica naložbe je mestna oblast v Riccioneju. Njeni predstavniki trdijo, da so zanimanje za financiranje projekta že pokazala podjetja iz Savdske Arabije, Velike Britanije in Nizozemske. "To ne bo nikakršna oaza za vipovce, temveč želimo na otok privabiti srednji sloj, ki se do zdaj še ni odločal za počitnikovanje v Italiji. Poleg tega pa samo mesto Riccione nima več prostora za širjenje," je dejal Cristian Amatori iz mestnega sveta.

Mnenje o projektu morajo zdaj povedati še okoljevarstveniki.