Prvi reaktor jedrske elektrarne Sendai so priklopili zjutraj, drugega pa naj bi oktobra. Foto: Reuters
Prvi reaktor jedrske elektrarne Sendai so priklopili zjutraj, drugega pa naj bi oktobra. Foto: Reuters
Sendai
Odgovorni pri Kyushu Electricu so povedali, da je vklop reaktorja potekal brez težav. Foto: Reuters
Sendai
Pred jedrsko elektrarno se že več dni zbirajo protestniki. Foto: Reuters
Japonska se vrača k jedrski energiji

Prvi reaktor v jedrski elektrarni v Sendaiu, ki se nahaja približno 1.000 kilometrov jugozahodno od Tokia in je v lasti podjetja Kyushu Electric Power Co, so zagnali v zgodnjih dopoldanskih urah. Tiskovni predstavnik Kyushu Electrica Tomomitsu Sakata je povedal, da so reaktor znova vključili brez kakršnih koli težav. Elektriko bo nuklearka začela proizvajati do petka, komercialno dejavnost pa bodo v Sendaiu začeli na začetku prihodnjega meseca.

Regulatorji so vnovičen zagon dveh reaktorjev elektrarne odobrili pred nekaj manj kot letom dni, drugega naj bi zagnali oktobra. Odgovorni v nuklearki zagotavljajo, da je varnost na prvem mestu in da bodo poskrbeli, da ne bi bilo nesreč, za nove varnostne sisteme pa so porabili 100 milijonov dolarjev.

Obnovljivi viri energije so se izkazali za izjemno drage
Po katastrofi v jedrski elektrarni Daiichi v Fukušimi marca 2011, ki sta jo sprožila potres in cunami in je bila najhujša katastrofa po Černobilu, je Japonska ustavila vseh svojih 48 reaktorjev. Za zagotovitev energetskih potreb so sicer vmes začasno zagnali dva reaktorja, a so ju septembra 2013 spet izključili iz omrežja, Japonska pa je ves čas trdila, da se bo preusmerila na obnovljive vire energije in na termoelektrarne, kar pa se je izkazalo za izjemno drago. Zdaj se Japonska po dveh letih premora znova vrača k jedrski energiji, kar pa v z energetskimi viri revni deželi vzhajajočega sonca štiri leta po katastrofi v Fukušimi spremlja skrb javnosti.

Vlada premierja Šinza Abeja si je za vnovičen zagon jedrskih reaktorjev prizadevala vse od prevzema oblasti decembra leta 2012, to pa je tudi želja elektropodjetij, ki imajo v lasti jedrske elektrarne, saj so sita izgubljenih kapacitet, ki jih morajo nadomeščati z dragimi fosilnimi gorivi.

Pred nuklearko v Sendaiu že več dni protesti
Ker velik del javnosti ni naklonjen ponovnemu zagonu jedrskih reaktorjev, se je pred elektrarno v Sendaiu že v nedeljo na protestnem shodu zbralo približno 2.000 ljudi, tudi danes pa japonski mediji poročajo o približno 200 protestnikih. V ponedeljek je pred jedrsko elektrarno Sendai protestiral tudi nekdanji japonski premier Naoto Kan, ki je vodil japonsko vlado v času fukušimske katastrofe, protesti pa so potekali tudi po drugih delih države in pred premierjevo rezidenco v Tokiu.

Abe zagotavlja, da bo varnost na prvem mestu
Šinzo Abe je na spominski slovesnosti za žrtve atomske bombe v Nagasakiju v nedeljo zagotovil, da bo vlada poskrbela, da bo varnost na prvem mestu, država pa je uvedla močno poostreno varnostno ureditev, da bi se izognili ponovitvi nesreče iz leta 2011. "Vnovičen zagon jedrskih elektrarn, ki so bile potrjene kot varne, je pomemben za energetsko politiko," je v ponedeljek povedal glavni vladni sekretar Jošihide Suga.

Japonska se vrača k jedrski energiji