Južnoafričani so novico, da bodo gostili SP v nogometu, sprejeli z navdušenjem, a Fifa jim je naložila, da morajo izboljšati varnost. Jim bo uspelo? Foto: EPA
Južnoafričani so novico, da bodo gostili SP v nogometu, sprejeli z navdušenjem, a Fifa jim je naložila, da morajo izboljšati varnost. Jim bo uspelo? Foto: EPA
Prizorov iz revnih četrti, kakršna je ta, je v JAR-u vse polno. Oblasti se trudijo ta del skriti pred javnostjo. Foto: EPA
Mondeni Cape Town z veličastnim stadionom. Foto: EPA
Turisti v nacionalnem parku Kruger, eni izmed najbolj priljubljenih znamenitosti JAR-a. Foto: EPA
Nogometni spektakel bo trajal mesec dni.

Čudovita narava, veličastni nacionalni parki, sanjske plaže, ena najboljših deskarskih destinacij sveta, bogat rastlinski in živalski svet, vrhunsko vino, ki ga pridelujejo v idiličnih vinogradih, očarljiv arhitekturni in kulturni biser Cape Town ...
Zasneženi vrhovi gorske verige Drakensberg (Zmajeve gore), polpuščava Karoo, subtropska obala KwaZulu-Natala in rodovitne doline Zahodnega rta. Od obalnega šika Cape Towna do samotnih vasic Zulujev. Od oprezanja za sloni v nacionalnem parku Kruger do veličastnih oceanskih panoram. Svetovljanskost velemest, združena z eno najbolj osupljivih naravnih scenografij.
Posiliti devico in ozdraveti
A prav ta velemesta Južnoafriški republiki leto za letom prinašajo najvišja mesta na neslavnih lestvicah najbolj nevarnih destinacij sveta. "Kriminal" in "JAR" sta besedi, ki gresta z roko v roki. Samo med januarjem in septembrom lani je bilo umorjenih 15.000 ljudi, pri čemer so visoko nad nacionalnim povprečjem kmetje (313 na 100.000). Kmetijstvo v JAR-u se s tem uvršča med najnevarnejše dejavnosti sveta.
Posilstva se dogajajo vsak dan in so tako pogosta, da si je država pridobila nelaskavi naziv "svetovne prestolnice posilstev". Združeni narodi ocenjujejo, da ima ženska, rojena v JAR-u, večjo možnost, da jo posilijo, kot da se nauči brati. Vsaka tretja ženska priznava, da je bila posiljena, še bolj zastrašujoče pa je, da skoraj tretjina južnoafriških moških priznava, da so že posiljevali. JAR je pri vrhu tudi po številu posilstev otrok.
Ob vsem tem pa ima država, v kateri mnogi še vedno verjamejo, da bodo ozdravljeni aidsa, če bodo posilili devico, še visoko stopnjo okuženosti z virusom HIV (več kot 10 milijonov prebivalcev).
JAR ni New York
Večina kriminalih dejanj se zgodi na revnejših območjih (prednjačijo nekateri predeli Johanessburga), a kljub temu po vsej državi ograjene skupnosti rastejo kot gobe po dežju, premožnejše turistične skupine pa spremljajo oboroženi varnostniki. Vse to ni ravno dobra reklama za državo, kjer povprečna mesečna plača znaša okoli 200 dolarjev, turizem (in delo v turizmu) pa je eden izmed ključnih virov dohodka. Država se trudi po svojih močeh (za boj proti kriminalu nameni 11 odstotkov celotnega državnega proračuna), a žal je to premalo.

Trudijo se zatreti kriminal in "počistiti mesto", kar je, denimo, uspelo newyorškemu županu Rudyju Giulianiju, ki je New York iz enega najnevarnejših mest na svetu spremenil v pravo cono reda. A JAR je očitno trši oreh.
Klub vsemu gre za državo z burno in krvavo zgodovino rasnih zatiranj in prevlade manjšinskih belcev nad temnopoltimi. In s tem, ko je Nelson Mandela po koncu apartheida leta 1994 postal prvi temnopolti predsednik JAR-a, se čustva temnopoltih niso kar čudežno umirila, zamere in bolečine pa niso pozabljene.
Mnogi so prav zaradi kriminala zapustili to krvavo državo, ki pod popolno fasado skriva vrelišče nasilja. "Južna Afrika je fantastična država, ki pa jo uničujejo lastni ljudje, medtem ko vlada vse le opazuje in ne ve, kako stvari popraviti," je eno izmed mnenj nekdanjih prebivalcev, ki jih lahko zasledimo po številnih forumih, kjer potekajo razprave o varnosti v JAR-u.
Ropi kot po tekočem traku
Turisti, ki si za destinacijo izberejo državo, ki bo med 11. junijem in 11. julijem gostila za mnoge največji športni spektakel na svetu, svetovno prvenstvo v nogometu 2010, na teh forumih najdejo bolj malo utehe. Govora o kriminalu je veliko, pravzaprav več kot o turističnih zanimivostih.
Pretirano? Seveda. Še zdaleč ne drži, da vsak popotnik v JAR-u naleti na težave. Vseeno pa je nemogoče spregledati in preslišati pričevanja mnogih, ki "poznajo nekoga", ki so ga v JAR-u oropali, mu ukradli najeti avto ali mu grozili s pištolo.
Navsezadnje je še mis Slovenije Tina Petelin, ki se je prejšnji teden udeležila izbora za mis sveta v Johanessburgu poročala, da so jo poti iz njenega hotela do prizorišča trikrat okradli, podobno pa se je zgodilo tudi nekaterim drugim udeleženkam lepotnega tekmovanja. Turistične agencije ob tem močno odsvetujejo samostojno odhajanje iz hostlov in iskanje nočnega življenja, še zlasti v Johanessburgu.
Strah nogometašev
Kako bo ta napotek sprejelo na tisoče navijačev, ki bodo junija romali v JAR? Mnogi jih namreč že označujejo za lahke tarče južnoafriških nasilnežev. Nekatere nogometne ekipe celo premišljujejo o varnostni okrepitvi za svoje nogometaše.
"Igralci se ne bodo smeli premikati tako svobodno, kot so se leta 2006 v Nemčiji ali dve leti pozneje na evropskem prvenstvu v Avstriji in Švici," se zavedajo v nemški nogometni reprezentanci. Pa bodo opozorila in varnostni napotki zalegli? Oblasti lahko le upajo na čudež.
V spodnji galeriji pa še nekaj lepših obrazov Južnoafriške republike.