Številne ženske, ki so žrtve spolnega nasilja, tega ne prijavijo policiji, saj se bojijo dolgotrajne kalvarije, ki jih nato čaka na sodiščih. Foto: EPA
Številne ženske, ki so žrtve spolnega nasilja, tega ne prijavijo policiji, saj se bojijo dolgotrajne kalvarije, ki jih nato čaka na sodiščih. Foto: EPA
JAR
Nekateri v Južnoafriški republiki so prepričani, da je njihova država postala svetovna prestolnica posilstev. Foto: EPA
Jacob Zuma
Tudi predsednik Zuma se je soočal z očitki o posilstvu, a ga je pozneje sodišče oprostilo teh obtožb. Foto: EPA

17-letna Anene Booysen je pred smrtjo prepoznala enega izmed napadalcev in južnoafriška policija je do zdaj prijela dva osumljenca, napovedujejo pa nove aretacije za grozovit zločin, ki je se je zgodil konec tedna in pretresel celotno državo, kjer imajo sicer eno najvišjih stopenj spolnega nasilja na svetu.

Komaj živo najstnico so v soboto zjutraj našli varnostniki na gradbišču v mestu Bredasdorp, ki leži okoli 130 kilometrov vzhodno od Cape Towna. Preden so jo posiljevalci odvrgli, so jo razparali od trebuha do genitalij, zaradi hudih poškodb pa je nato umrla v bolnišnici.

Iznakaženje je bilo tako grozljivo, da je moralo zdravniško osebje, ki je poskušalo rešiti življenje dekleta, pozneje poiskati pomoč psihologov.

Zdravnik, ki jo je zdravil, je dejal, da mora javno spregovoriti o zločinu, da bi ljudje vedeli, za kako krute napadalce gre. Pojasnil je, da so ji razparali trebuh, nato pa ji je eden izmed posiljevalcev iztrgal črevesje.

"Izgubila je velik del črevesja, zato ni preživela," je dejal. Njegovo pripoved je potrdil še vir, ki je povedal, da so policisti, ki so prišli na prizorišče, morali pobrati črevesje, ki je bilo raztreseno okoli dekleta.

22-letni napadalec, ki ga je dekle prepoznalo, je po poročanju južnoafriškega časopisa Mail & Guardian njen nekdanji fant, ki se je že pojavil pred sodnikom, kamor bo kmalu stopil tudi drugi osumljenec, ki ga je policija prijela v sredo zvečer. Za obtožbe jima avtomatsko grozi dosmrtna zaporna kazen.

Spolno nasilje del južnoafriškega vsakdana
Primer spominja na smrt študentke v Indiji, ki je umrla, potem ko jo je na avtobusu skupinsko posililo pet moških, kar je med Indijci sprožilo množične proteste proti nasilju nad ženskami in glasne zahteve po strožjih kaznih za posiljevalce. V Južni Afriki posilstva večinoma niso deležna večje pozornosti, čeprav je država ena najnevarnejših za ženske.

Glede na podatke policije je bilo lani prijavljenih 64.000 primerov spolnega nasilja, a večina spolnih napadov še vedno ni prijavljenih, kar gre v veliki meri pripisati tudi brezbrižnosti oblasti do te problematike. Ženska liga pri Afriškem nacionalnem kongresu (ANC) je pozvala k nacionalni preiskavi glede posilstva in spolnega nasilja.

"Kar je žalostno, je to, da ne gre za osamljen primer," je sporočila Ženska liga v izjavi za javnost in ob tem izrazila zadovoljstvo, da so se oglasili številni moški in ženske, mladi in stari, in dejali: "Dovolj je bilo." "Težko je najti razlog za tako številne različne primere skupinskih posilstev, posilstev otrok, posilstev starejših, prevzgojnih posilstev in posilstev moških," je še zapisano v izjavi.

Troy Martens iz Ženske lige je dejala, da njena organizacija in še nekaj drugih ne morejo biti več "osamljeni glas, ki vpije proti posilstvu". "Ne moremo dovoliti, da še kakšno dekle ali ženska trpi kot 17-letna Anene Booysen," je opozorila.

Predsednik države Jacob Zuma se je zavzel za najhujšo mogočo kazen za posiljevalce, da naredijo "konec tej nadlogi v naši družbi". Po njegovih besedah gre za pretresljiv, krut in nečloveški zločin. "To nima prostora v naši državi. Nikoli ne smemo dovoliti, da bi se navadili na take primere kriminala nad našimi ženskami in otroki," je dejal.