Foto:
Foto:
Najbogatejši Rus Mihail Hodorkovski je zaradi nepravilnosti v poslovanju podjetja zaprt v ruskih zaporih.

Po poročanju neimenovanega vira iz ruske uprave naj bi sodni izterjevalci zamrznili le račune podjetja Tomskneft, ki naj bi bilo v lasti Jukosa.

Predstavnik firme Hugo Erikssen je dejal, da lahko za zdaj o možnih ukrepih ruske vlade le ugibajo, pri tem pa pojasnil, da bo podjetje zelo težko poslovalo z zamrznjenimi bančnimi računi.

Jukos bi moral do srede plačati 3,4 milijarde dolarjev zaostalih davkov. Ruske oblasti sicer zagotavljajo, da stečaj podjetja ni v njihovem interesu.

Ob polnoči se je namreč iztekel rok za plačilo obveznosti, ki jih je Jukosu naložila vlada. Predstavniki podjetja so se z vlado pogajali o možnem podaljšanju roka, a so se pogajanja končala neuspešno. Analitike skrbi, da bo ravnanje vlade odvrnilo tuje investitorje od vlaganja v ruska podjetja.

Črna prihodnost Jukosa
Po pregledu poslovanja podjetja za leti 2000 in 2001 naj bi ruska vlada podjetju naložila plačilo še dodatnih sedmih milijard dolarjev zaostalih davkov, po pregledu poročil za leti 2002 in 2003 pa bi ta številka lahko dosegla celo 10 milijard dolarjev. Jukos je napovedal, da v tem primeru ne bo zdržal niti do konca leta.