Papež Benedikt XVI. se s položaja dokončno poslavlja v četrtek, 28. februarja. V ponedeljek se bodo začele priprave na konklave, kjer bodo izvolili novega papeža. Foto: EPA
Papež Benedikt XVI. se s položaja dokončno poslavlja v četrtek, 28. februarja. V ponedeljek se bodo začele priprave na konklave, kjer bodo izvolili novega papeža. Foto: EPA
Papež Benedikt XVI.
Papež je v svojem pontifikatu napisal tri enciklike. Foto: EPA
Papež Benedikt XVI.
Papež Benedikt XVI. je svojo odločitev, da odstopi kot papež, utemeljil s tem, da ni več fizično dorasel izpolnjevanju svojih obveznosti. Foto: EPA

2005
- april: Kardinal Joseph Raztinger je na konklavu izvoljen za papeža. Izbere si ime Benedikt, kar v latinščini pomeni "blagoslovljen".
- avgust: Benedikt XVI. za prvo potovanje v tujino v vlogi papeža izbere rodno Nemčijo. Na 20. svetovnih dnevih mladih v Kölnu pozove mlade z vsega sveta, naj izkažejo dobroto in sočutje.
- november: Papež podpiše dokument, ki prepoveduje posvetitev moških s "homoseksualnimi nagnjenji" v duhovnike. Mednarodne gejevske in lezbične organizacije so ogorčene, ker da ukrep pošilja napačen signal.

2006
- januar: V prvi encikliki z naslovom Bog je ljubezen papež poudarja pomen krščanske ljubezni in dobrodelnosti.
- maj: Benedikta XVI. na obisku na Poljskem pozdravi na tisoče ljudi. V nekdanjem nacističnem koncentracijskem taborišču Auschwitz pozove k odpuščanju in spravi.
- september: V govoru na univerzi v nemškem Regensburgu papež citira bizantinskega krščanskega cesarja, po katerem je prerok Mohamed svetu prinesel "samo zlo". S tem sproži jezne proteste v muslimanskem svetu.
- november: Benedikt XVI. kot prvo muslimansko državo obišče Turčijo. V luči sprave skupaj s carigrajskim muftijem moli v Modri mošeji.

2007
- julij: Vatikan razjezi protestantske skupnosti s sporočilom, da nimajo pravice do naziva "Cerkev".
- november: V drugi encikliki z naslovom Rešeni v upanju Benedikt XVI. svari pred materializmom.

2008
- april: Papež med obiskom v ZDA spregovori o spolnih zlorabah otrok, v katere so vpleteni ameriški duhovniki, in se sreča z žrtvami zlorab. V nagovoru v Generalni skupščini ZN-a se zavzame za človekove pravice in posredovanje mednarodne skupnosti v spopadih po svetu.
- september: Benedikt XVI. ob obisku v Franciji svari pred pohlepom in lažnimi idoli. Vrhunec obiska je maša ob 150. obletnici prikazovanja device Marije v romarskem središču Lurd.

2009
- januar: Papež sproži polemike s preklicem izobčenja zanikovalca holokavsta, britanskega škofa in člana ultrakonservativne Bratovščine svetega Pija X. Richarda Williamsona.
- marec: Med prvim obiskom v Afriki papež izjavi, da bi uporaba kondomov še poslabšala problem aidsa na črni celini, kar povzroči razburjenje.
- maj: Papež med obiskom v Jordaniji, Izraelu in na palestinskih ozemljih pozove k spravi med kristjani in muslimani.
- julij: Benedikt XVI. v tretji encikliki z naslovom Ljubezen v resnici pozove k večji etiki v gospodarskem in finančnem svetu.

2010
- marec: Benedikt XVI. se v pastoralnem pismu irskim katolikom opraviči za spolne zlorabe katoliških duhovnikov na Irskem.
- junij: Papež med mašo na Trgu sv. Petra javno prosi za odpuščanje vse žrtve spolnih zlorab katoliških duhovnikov.

2011
- marec: Benedikt XVI. kot prvi papež Jude osebno razbremeni krivde za Jezusovo smrt. Judovske organizacije so navdušene.
- oktober: Na svetovnem medverskem srečanju v Italiji se papež "sramuje" uporabe sile "v imenu krščanske vere" skozi zgodovino.

2012
- marec: Benedikt XVI. se med obiskom na Kubi sreča z nekdanjim voditeljem Fidelom Castrom in se zavzame za vzpostavitev "bratske družbe, v kateri se nihče ne bo počutil izključenega". Oporečniki tako doma kot v tujini so razočarani nad obiskom, ker papež ni zavzel jasnega stališča do človekovih pravic in ni obsodil represije.
- december: papež pomilosti svojega nekdanjega majordoma Paola Gabrieleja, obsojenega zaradi kraje zaupnih papeških dokumentov, ki jih je posredoval medijem, s čimer je sprožil škandal Vatileaks.

2013
- februar: Benedikt XVI. preseneti svetovno javnost z napovedjo odstopa.